fbpx

Stadionul Steaua, o construcție ce generează un nou context urban

ARHITECTURĂ: Graphic Studio TEXT: Anda Zota FOTO: Marius Vasile

Stadionul rămâne, în contextul contemporan, un templu al sportului. Ansamblul însuși capătă funcțiuni hibride și mixte care răspund unor cerințe racordate la mediul urban și la cerințele noi de agrement.
În lumea greacă antică, cuvântul stadion sau stadium se referea la măsurarea unei distanțe sau la o cursă pe jos și la locul în care cursa a fost ținută și observată de spectatori. Deși arenele sportive există încă din Grecia Antică și Roma, stadioanele de fotbal nu erau încă definite spațial atunci când acest sport a devenit popular în anii 1880.
 
Odată cu creșterea popularității fotbalului și a profesionalismului acestuia în domeniul sportiv, a apărut și nevoia de a dezvolta terenuri mai bune, unde jucătorii să poată practica sportul în cele mai favorabile condiții. Cluburile de fotbal au început treptat să investească în adevărate temple sportive, menite atât să faciliteze activitățile desfășurate de toți membrii lor, dar și să ofere o vizibilitate și o notorietate aparte clubului sportiv.
Proiectarea unui stadion nu este o sarcină ușoară. Trebuie configurată o clădire care să înlesnească fluxul a zeci de mii de oameni într-un timp scurt, să asigure facilități de cumpărături și catering și să ofere spectatorilor o vedere uimitoare asupra jocului și, în esență, a spectacolului pe care îl celebrează.
 
Stadionul Steaua propune generarea unui nou context urban eterogen. Laitmotivul formal îl reprezintă tocmai configurația formală a stelei. Tipică sistemelor de fortificații, aici structura își găsește însă o altă rațiune, aceea de a se deschide către public și de a deveni prilej de promenadă.
Construcția stadionului este divizată sistematic în două registre, care corespund celor două tribune: talonul și balconul. Partea inferioară face referire la forma stelei în cinci colțuri, iar partea superioară, elegantă și lejeră, devine o expresie arhitecturală a structurii de rezistență.
 
Registrul interior face legătură cu terenul, printr-o serie de esplanade care conduc lin spre interior. Scările accentuează forma geometrică polară, iar traseul culminează cu o piațetă publică spre care sunt orientate funcțiunile comerciale: muzeul, magazinele, casa de bilete și cele două restaurante.
Registrul superior se eliberează de context și își marchează prezența autonomă printr-un ritm structural inedit al tiranților metalici, care se apropie și se retrag de clădire, formând din vederea transversală un vârf de stea. Închiderile, și ele ușoare, fac ca toată suprastructura să se așeze diafan peste registrul tectonic.
 
Atunci când fațada structurală a stadionului este luminată pe timp de noapte, clădirea devine o atracție emblematică pentru oraș. Interiorul stadionului, cu o capacitate de aproximativ 30 000 de locuri, primește o identitate remarcabilă datorită anvelopantei elegante și lejere, care esențializează „un templu modern al sportului” (Graphic Studio). Pe timp de zi, stadionul rămâne o prezență demnă și discretă; pe timpul evenimentelor, însă, clădirea creează spectacol și activează spațiul urban.

 

Articol publicat în igloo #207 / aprilie – mai 2022 / Mobilitate

Tema de proiectare a noului stadion Steaua a avut, pe lângă cerințele funcționale de realizare a unui stadion cu două niveluri de tribune, preluarea la nivel formal a stelei în cinci colțuri. Proiectarea stadionului a pornit concomitent din aceste două direcții. Graphic Studio

PROIECT: Stadionul Steaua; ADRESĂ: B-dul Ghencea 35, Sector 5, București; SUPRAFAŢA CONSTRUITĂ: 23.590 mp; SUPRAFAŢA CONSTRUITĂ DESFĂŞURATĂ: 82.000 mp; ARHITECTURĂ: Graphic Studio; AUTORI: Nemes Karoly, Radu Gîdiuță, Dragoș Dordea; Echipa de proiectare: Iulia Popescu, Zenaida Elena Florea, Laura Mazâlu, Andreea Petre, Andrei Varvara, Didier Chifan, Iulia Tonceanu, Ana Dincă, Florin Bucin, Mladen Stankić, Leszek Zaremba; SISTEMATIZARE VERTICALĂ: Via Proiect, ing. Silviu Brăteanu; STRUCTURĂ: Popp & Asociații, ing. Dragoș Marcu, ing. Mihai Biță, ing. Bogdan Gagionea, ing. Tiberiu Vișan, ing. Mirabela Mihai, ing. Elena Fadei; INSTALAŢII: MC General Construct Engineering; ing. Marian Cernovschi, ing. Ștefan Petre, ing. Daniel Stan, ing. Laura Oiță, ing. Călin Ștefan; ARHITECTURĂ PEISAGERĂ: Graphic Studio; PROIECTARE: 2018-2020; CONSTRUIRE: 2019-2020

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0