fbpx

Street Delivery 2021 :: Leapșa! | apel de proiecte

2-4 IULIE 2021, BUCUREȘTI

După 15 ani de prezență continuă în spațiul public, Street Delivery invită cartierele Bucureștiului să parcurgă orașul în joacă. Ediția din 2021 a evenimentului-manifest care cucerește străzile se concentrează pe copilărie, adolescență și recuperarea orașului.

În primul weekend din iulie, când al treilea val pandemic se va fi domolit, Street Delivery București privește orașul prin caleidoscopul copilăriei — un loc unde ideile sunt jocuri și jocurile sunt serioase. Schimbăm perspectiva de la mare la mic, batem străzile în căutarea unui oraș în care bunele practici sunt mărite, reproduse, aplicate; unui oraș cu repere adoptate, cu spații deschise comunităților, un oraș văzut de copilul cu înghețata în mână, care vrea să alerge și să se joace.

„Vrem să dăm drumul la joc prin cartiere, să vedem orașul prin ochii copiilor, cu abilitatea lor minunată de a transforma orice creangă, orice colț de parcare, orice loc abandonat într-un regat fantastic. E timpul bucuriei, al (re)descoperirii și al recuperării.”Dorothee Hasnaș, Ordinul Arhitecților din România 

Street Delivery 2021 reimaginează orașul ca pe o mare tablă de joc cu proiecte răspândite în cartiere și recompuse online, dar și la pas, așa cum merită redescoperit orașul. Comunitățile vor fi provocate să găsească soluții de conviețuire care să le facă viața mai bună, mai plăcută și mai pregătită pentru situații de criză. Acum, mai mult ca oricând, recuperarea spațiului public de către pietoni a devenit o necesitate.

Street Delivery își pune pantalonii scurți, ia mingea la subraț și redesenează orașul așa cum am vrea să fie. Accesibilizare, siguranță, locuri de joacă și de întâlnire. Strada mea, nu strada nimănui. Orașul nostru, nu al nimănui.” — Cristian Neagoe, Fundația Cărturești

HAI LA JOACĂ!

Apropo, copii, voi ce părere aveți despre oraș? Dăm drumul acestui apel de proiecte în primul rând pentru a pune în aplicare ideile voastre pentru un oraș mai bun. Dar să știți că nu avem limită de vârstă pentru aplicanți, câtă vreme ați rămas măcar un pic copii.

Ce vrem? Să (re)împrietenim locuitorii cu cartierele lor. Fie că vorbim de o căutare de comori urbane, de jocuri educative, proiecții de film prin grădini sau parcări, ateliere în fața, spatele sau chiar în scara blocului, grădini comunitare reamenajate sau de picturi murale care să ne coloreze plimbările prin cartier.

02. Logo Street Delivery 2021 - Alina Marinescu

Proiectele pot fi înscrise în următoarele categorii și pot fi propuse pentru un anumit loc din București sau pot lua forma unui concept general pe care să-l poziționăm ulterior în spațiu:

 1. ACTIVARE URBANĂ // Frunza
  = proiecte urbane sau intervenții arhitecturale care reactivează sau îmbunătățesc spații din oraș, pe apă sau pe uscat
 1. CULTURĂ PARTICIPATIVĂ // Țară, țară, vrem oraș!
  = proiecte culturale care pot îmbunătăți viața comunităților
 1. INTERVENȚIE ARTISTICĂ // 1, 2, 3, la perete dai!
  = proiecte artistice care readuc la viață spațiul public (street art, instalații, sculptură etc.)
 1. APROPIERE COMUNITARĂ // Lapte gros
  = proiecte sociale care sprijină comunități și construiesc punți între oameni
 1. EDUCAȚIE // Șotron
  = proiecte educaționale care încurajează o viziune responsabilă asupra orașului și planetei
 1. THE KIDS ARE ALRIGHT! // Urbantanté
  = proiecte gândite de copii și adolescenți care transformă cartierul/școala/orașul în spațiul ideal pentru ei și prietenii lor

Împreună cu partenerii și sponsorii ediției, Street Delivery va sprijini financiar 10 proiecte cu câte 500 de euro. În funcție de anvergura acțiunilor, echipa organizatorică va ajuta proiectele cu idei, contacte și logistică, precum și prin mix & match-uri cu susținători care pot crește proiectele pe termen lung. Majoritatea evenimentelor vor putea fi urmărite și online, într-un program special de transmisiuni live, pe parcursul întregului weekend.

Perioada de înscriere se încheie pe 25 mai.
Vă rugăm să completați acest formular: http://bit.ly/Leapșa

Proiectele selectate de echipa Street Delivery vor fi anunțate pe 1 iunie, chiar de Ziua Copilului, pe site-ul → street.delivery

____________________________

Street Delivery București este un eveniment organizat de Fundația Cărturești și Ordinul Arhitecților din România, proiect strategic OAR finanțat prin #TimbrulDeArhitectură. 

În 2021, Street Delivery va avea loc în 10 orașe: București, Timișoara, Iași, Cluj-Napoca, Baia Mare, Bacău, Craiova, Sibiu, Oradea și Chișinău.

Toate evenimentele din cadrul Street Delivery vor respecta regulile de protecție împotriva Covid-19. Nu ne mai concentrăm pe o singură stradă, ci redescoperim întregul oraș și comunitățile lui active, creative, civice. Ne distanțăm fizic, dar ne apropiem social.

Identitate vizuală Street Delivery 2021: Alina Marinescu

Site: https://street.delivery
FB: https://www.facebook.com/StreetDelivery/
IG: https://www.instagram.com/streetdelivery/

S17

Street Delivery 2020 Iași - Raimund Mătășel

Street Delivery Baia Mare 2019

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0