Structuri mentale turnate în beton

La Centrul de Inovație Ines proiectat de Pezo von Ellrichshausen, interacțiunile geometrice consolidate în beton roșu dau formă întâlnirilor dintre imagine și materie, dintre spațiul construit și cel imaginat, dintre spațiu și om, dintre om și om.

Pezo von Ellrichshausen desenează în tușe puternice o arhitectură a ideilor circulare și a formelor esențiale, unind punctele de intersecție dintre spațiul vizibil, real, construit și spațiul mental, ideal. Congruența dintre modurile de a concepe și concretiza, de a proiecta și de a (re)prezenta are ca rezultat obiecte particulare, bine conținute, care plutesc independent, autosuficient în realitate. Experimentele spațiale sunt coborâte din abstract și devin experiență a parcurgerii, structuri ale gândurilor nuanțate sunt turnate în beton și pigmentate puternic. Căutările geometrice, concatenările creative ale figurilor elementare, construite mai întâi prin desene și picturi în ulei într-un stil cu totul aparte, declară o viziune radicală asupra arhitecturii înțeleasă ca artă a spațiului – modelat în diferite medii și cu diverse instrumente de lucru.

PVE_INES_PAINT_AXO

Formele de expresie cu care își descriu imagistic clădirile sunt o pratică pe care Mauricio Pezo și Sofia von Ellrichshausen și-o denumesc ,„artă arhitectonică”. Estetica obiectelor și reprezentările sale picturale, deși parte a explorărilor unor teritorii abstracte, sunt impregnate de spiritul locului, de un univers chilean care poate fi și auster și bogat și variat și debordant în manfestări.

Proiectele duo-ului de arhitecți sunt „explorări ale unui mod sistematic de a crea excepționalități” (Mauricio Pezo), iar Centrul de Inovație Ines al Universidad del Bio-Bio nu face excepție. Combinația recurentă a procedeelor elementare de compoziție: intersecții, substracții, aplicate pe volumetrii simple, stabile, regulate iese din uniformitate prin exprimarea liberă și hiperbolică. Obiectul construit pare o machetă 1:1 a ideii de spațiu modelat de intenționalitatea conceptuală.

PVE_INES_210301_08_S

PVE_INES_PAINT_INT_04

„Clădirea conține un interior neașteptat și exagerat, un spațiu continuu, fluid și deschis care traduce conceptual și fizic procesele creative ale practicii academice, acea dezvoltare secvențială a cercetării formale sau dimensiunea reversibilă și multiplă asociată cunoașterii informale.” Principiul ordonator al formelor este o interpretare a relației dintre cei doi poli ai lumii „inovației”: pe de o parte, teritoriul colectiv în care mințile creative și ideile noi se întâlnesc în centru și pe de altă parte, zona de retragere în studiu individual, la colțuri. Tensiunea dintre margini și miez este redată prin secvențe spațiale care evoluează cu fiecare nivel astfel: un vortex central decupează fiecare placă, scăzând în intensitate cu cât avansează în înălțime; invers proporțional se dezvoltă sferturile de cerc ce pivotează din colțurile clădirii.

PVE_INES_210206_08_S

Relația dintre vid și spațiul închis, definit, expansiunile și comprimările impun o presiune care face parcurgerea clădirii palpitantă, dinamică. Aceste cercuri adăpostite în pătrat, variabile pe verticală și simetrice pe orizontală, încurajează prin dispunerea lor pluridirecționată o dinamică a utilizării, prilejuiește întâlnirea dintre colectiv și individ și permite o rotație a rolurilor între profesori, studenți, cercetători, antreprenori și comunitățile locale. Relațiile între spații modelează relațiile între oamenii care le experimentează și generează o serie de alte complexe interacțiuni, vizibile sau invizibile, reale sau pur intelectuale.

PROIECT: Centrul de Inovație INES; AMPLASAMENT: Collao Campus, Concepción, Chile; REGIM DE ÎNĂLȚIME: P+5; SUPRAFAȚA TERENULUI: 245.479 mp; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ: 2.000 mp; ARHITECTURĂ: Pezo von Ellrichshausen; ECHIPĂ: Mauricio Pezo, Sofia von Ellrichshausen; COLABORATORI: Aleksi Vicic, Eva de Hovre, Diego Perez, Sofie Taveirne, Victoria Bodevin, Caitlyn Flowers; STRUCTURĂ: Luis Mendieta; CONSULTANȚI: Citec, DyLuz; FINALIZAT: 2021

EN version

Articol publicat în igloo #204 / octombrie-noiembrie 2021 / Post Covid City 

igloo_204-shop