fbpx

De prin sumar – Birouri din România 5

Seria albumelor din colecția igloobest este îmbogățită cu „Birouri din România 5”, un volum care ilustrează și comentează profesionist varietatea acestui program arhitectural, aducând în prim-plan o selecție de 15 clădiri foarte diferite, realizate în ultimii trei ani în România.

Albumul nu este o listă de inventar a proiectelor celor mai cunoscute și respectate birouri de arhitectură din România, ci, așa cum v-am obișnuit, fiecare proiect prezentat este un răspuns particularizat dat unei complexități de factori. Proiectele, ale căror amplasamente, înălțimi și volumetrii diferă extrem de mult, au în comun calitatea arhitecturală, ce aduce într-un peisaj construit un plus de materie cu sens.

 

33 CENTRAL STREET OFFICES

Proiect: iglooarchitecture

dsc0385-1

Clădirea de birouri de la numărul 33 al Căii Dorobanților al cărui volumul orizontal este finisat cu un granit roșu memorabil, se așază firesc între cele două clădiri-monument care îl flanchează. Clădirea iese în evidență prin reluarea întocmai a culorii Casei Maria Lahovary din 1889 și expunerea întregii fațade sudice către largo-ul oferit de retragerea Garajului carosierului Peleanu din 1938.

 

CASA OROMOLU

Proiect: DSBA

Casa de pe bd. Aviatorilor nr. 8 din București a fost construită după planurile arhitectului Petre Antonescu, între anii 1926-1927, pentru fostul guvernator al Băncii Naționale Mihai Oromolu (1922-1926). Casa Oromolu are acum un alt fundal, a fost renovată recent și face parte din Ansamblul de birouri Aviatorilor 8. În formă de „L” moale, imobilul este alcătuit din trei etaje de birouri, iar parterul său este oferit generos orașului. Placarea cu granit accentuează circulațiile și intrările atât în zona de birouri, cât și în funcțiunile publice.

 

SEDIUL LIDL ROMÂNIA

Proiect: Square B.A.U. în asociere cu DNB ARQ

24

Tehnologiile și materialele secolului XXI generează imagini ce uimesc prin varietatea expresiilor arhitecturale. În proiectul de arhitectură însă, seducția imaginii și tentația elementelor producătorilor – din ce în ce mai ofertante tehnic, economic și estetic – poate fi filtrată critic prin unitatea compoziției. Un astfel de caz este Sediul Central al Lidl România.

 

TIMPURI NOI OFFICES

Proiect: Proiectant General – Studio 10 M / Temă proiectare – ARC-ML Berlin / Proiectant execuție – PZP Arhitectură

v04

Clădirile de birouri au configurat, în perioada recentă, o piață consolidată ale cărei exigențe calitative determină arhitectura să joace un rol semnificativ, devenind un instrument esențial al succesului în piață. Emergența clădirilor de birouri și o oarecare decantare a imaginii generale reprezintă un semn bun al habitatului construit și un element de încredere profesională în misiunea creatorilor de spații și a lumii conexe acestora. Imobilul de birouri Timpuri Noi Square este un exemplu de succes, iar imaginea sa poate conferi un plus multor elemente dezirabile din procesul de edificare.

 

VOX TECHNOLOGY PARK

Proiect: Studio Arca

Printre proiectele selectate în volumul de față se află inclusiv „Arca Timișoarei”, o clădire de birouri din nordul Timișoarei, care își asumă misiunea de „arcă” – un avanpost al colonizării zonei și un receptacul pentru viața și natura pe care le aduce cu sine într-un teritoriu încă neconstruit. În 2018, proiectul a fost distins cu premiul „Arhitectura Construcțiilor Publice” în cadrul Bienalei Naționale de Arhitectură, iar anul acesta a câștigat premiul al 3-lea la competiția de arhitectură Grand Prix Casalgrande Padana – secțiunea Clădiri Publice.

HATTRICK OFFICE

Proiect: SQM Architecture

Nu în ultimul rând, trebuie să menționăm „starul” de pe copertă, această siluetă montană ridicată în Sibiu. Forma sculpturală a decupajului din fațadă individualizează paralelipipedul alb al etajelor superioare și se transformă într-un element distinctiv puternic, atât ziua, prin colorarea în galben a muchiei secționate, cât și noaptea când relația lumină-întuneric se inversează, iar clădirea devine un corp de iluminat urban.

S U M A R

IOANA IANCU l O selecție în favoarea calității l prefață

IGLOO ARCHITECTURE l Un număr de levitație

DSBA (DORIN ȘTEFAN BIROU DE ARHITECTURĂ) l Fundalul Casei Oromolu

SQUARE B.A.U. ÎN ASOCIERE CU DNB ARQ l O cutie muzicală bine acordată

STUDIO 10 M l Deschidere către apă, către oraș

ARTLINE l Un volum alb, memorabil

EPSTEIN ARCHITECTURE & ENGINEERING l Construcție graduală

DICO ȘI ȚIGĂNAȘ l De la fabrică de textile la clădire de birouri

CUMULUS ARCHITECTURE l Vocația prospectului urban

STUDIO ARCA l Arca Timișoarei

IDEART l Importanța rolului secundar

WESTFOURTH ARCHITECTURE l La înălțime în inima Bucureștiului

BEHF AUSTRIA, ARCHITECT SERVICE, PRODESIGN ENGINEERING & CONSTRUCTION l Turnuri deasupra orașului

SQM ARCHITECTURE l Siluetă montană

MIHAI GRAPA BIROU INDIVIDUAL DE ARHITECTURĂ l Monumentalitate modernă

CHAPMAN TAYLOR, BIP, DECO ARCHITECTS l Soclu și turn cinematografice

cop_bir5_shop

[button color=”red” size=”normal” alignment=”none” rel=”follow” openin=”newwindow” url=”https://www.igloo.ro/produs/birouri-din-romania-5/”]CUMPĂRĂ[/button]

pagina-titlu

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0