fbpx

Symbiocene Living: omul și natura în armonioasă colaborare

TEXT: Manuela Zipiși FOTO: George Fielding, courtesy of PLP Labs

PLP Labs deschide calea Symbiocenului (o posibilă viitoare eră a umanității bazată pe simbioza cu natura) propunând Symbiocene Living, o instalație derivată din combinația dintre miceliu și lemn printat 3D. Rezultatul implică, printre altele, durabilitate, un impact minim asupra mediului și inspiră continuarea cercetărilor.

În posibilele viitoare scenarii ale viețuirii, Antropocenului (perioadă dominată de impactul oamenilor asupra geologiei și ecosistemelor) îi va urma Symbiocenul. Vehiculat de către filosoful Glenn Albrecht, termenul desemnează o simbioză fericită între oameni și natură. Pornind de la acest concept al armonioasei colaborări cu natura, PLP Labs – divizia de cercetare și inovație a biroului multidisciplinar britanic PLP Architecture – a realizat Symbiocene Living, o instalație care combină miceliul cu structuri din lemn printate 3D pentru realizarea unor sculpturi de esență bio.

text2_PLP-Symbiocene-100 - Credit George Fielding
Instalația Symbiocene Living a fost inaugurată în cadrul ediției din acest an a Clerkenwell Design Week îmbrăcând o diversitate a formelor: o masă, scaune abstracte, ghivece pentru plante etc. Sufletul experimental al instalației este miceliul, complexă rețea cu aspect de rădăcină a ciupercilor – a cărui utilizare în arhitectură, deși aflată într-un stadiu de pionierat, s-a dovedit a fi foarte versatilă. După cum subliniază PLP Labs, „spre deosebire de materiale convenționale precum betonul sau oțelul, bio-compoziții din miceliu sunt reutilizabili, biodegradabili și au impact minim asupra mediului”. 84 de structuri apropiate de dimensiunile unui pepene au fost aranjate pentru a crea o experiență imersivă, oferind posibilitatea unei experimentări directe a colaborării dintre oameni și natură. A fost nevoie de aproximativ trei luni ca instalația „să crească”, aplicându-se un substrat de miceliu-cânepă pe lemn. Ulterior, pentru a stopa creșterea miceliului, structurile au fost uscate. Importantă a fost și menținerea mediului în care miceliul creștea cât mai curat posibil pentru a preveni contaminarea.

Un alt aspect pozitiv al procesului de cercetare a fost urmărirea reacțiilor miceliului în timp: combinația cu lemn oferă un control precis asupra formei miceliului, oferind posibilitatea dezvoltării pe orice model 3D. Utilizat în prezent cu precădere în amenajările de interior, la nivel de instalații, pardoseli sau corpuri de iluminat, miceliul este o structură cu potențial încă nedeplin explorat în arhitectură. Un demers de cercetare pe care echipa PLP Labs pare dornică să îl continue, în condițiile în care colaborarea cu natura este tot mai vitală în imaginarea tuturor aspectelor viitorului.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0