T5 – The Tiny Tower: cuibul senin din Sinaia
ARHITECTURĂ: Lama ARHITECTURA TEXT: Manuela Zipiși FOTO: Arthur Țințu
Proiectul T5 – The Tiny Tower dovedește că uneori nu e nevoie decât de 27 mp pentru a te simți departe de lumea dezlănțuită într-un mini-turn ridicat la Sinaia la finalul anilor 1920. O frumoasă provocare pentru echipa Lama ARHITECTURA, această inedită casă de vacanță a insuflat viață nouă unui fost transformator de electricitate proiectat de Duiliu Marcu.
Peisaj montan. Un turn-mini castel și o poveste care a readus la inedită viață un fragment de istorie. T5 răsare în calea trecătorului la intersecția a două străzi din Sinaia, cu o diferență de nivel de cinci metri „rezultând astfel un volum cu proporție specifică de turn, cu o amprentă în plan de doar 11 mp (4,24 m x 2,59 m) și o înălțime la cornișă de 7 m (coama de 9 m)”, după cum precizează echipa Lama ARHITECTURA. Turnul a fost ridicat între 1923 și 1926, fiind un proiect al arhitectului Duiliu Marcu, realizat la cererea Societății „Electrica” cu ocazia demersului de extindere a electrificării orașului. Turnul face parte dintr-o suită de șapte transformatoare de electricitate, diferite ca proiect în funcție de locul în care au fost amplasate, iar destinul său l-a convertit după anii 1990 într-un atelier de bijuterie, „totodată primind o mică extindere prin închiderea zonei pergolei existente dintre contraforți și transformarea acestui spațiu cu acces separat într-un magazin alimentar”.
Reconversia echipei Lama a condus turnul în ipostaza unui cuib, casă de vacanță unde beneficiarii se pot retrage chiar în inima naturii. Ideea de oază de intimitate a fost cu atât mai importantă de definit cu cât imobilul se află la intersecția a trei străzi, fiind vizibil, expus. Dimensiunea redusă a spațiului – parter 5,58 mp (3,6 m x 1,69 m; H = 2,32 m), etaj 4,62 mp (1,67 m x 3,16 m; H = 3,85 m) și demisol 3,96 mp (1,35 m x 2,95 m) – a generat o atenție sporită acordată fiecărui centimetru, optimizarea fiind reala provocare a proiectului. La parter și-au găsit loc, în afara spațiului care marchează intrarea în cuib, zona de zi ce poate deveni și loc de dormit secundar plus spații de depozitare în nișe. O scară suspendată face legătura cu etajul, golul existent fiind „bordat cu o structură metalică cu rol de consolidare și suport” pentru aceasta.
PROIECT: T5 – The Tiny Tower; AMPLASAMENT: Sinaia; SUPRAFAȚA TERENULUI: 11 mp; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 27 mp;DESIGN INTERIOR: Lama ARHITECTURA; ECHIPA: arh. Dan Enache, arh. Călin Radu; FINALIZAT: 2023
Articol publicat în igloo #218 / Materiale experimentale / februarie-martie 2024