fbpx

T5 – The Tiny Tower: cuibul senin din Sinaia

princ_00_IMG_6383

ARHITECTURĂ: Lama ARHITECTURA TEXT: Manuela Zipiși FOTO: Arthur Țințu

Proiectul T5 – The Tiny Tower dovedește că uneori nu e nevoie decât de 27 mp pentru a te simți departe de lumea dezlănțuită într-un mini-turn ridicat la Sinaia la finalul anilor 1920. O frumoasă provocare pentru echipa Lama ARHITECTURA, această inedită casă de vacanță a insuflat viață nouă unui fost transformator de electricitate proiectat de Duiliu Marcu.

Peisaj montan. Un turn-mini castel și o poveste care a readus la inedită viață un fragment de istorie. T5 răsare în calea trecătorului la intersecția a două străzi din Sinaia, cu o diferență de nivel de cinci metri „rezultând astfel un volum cu proporție specifică de turn, cu o amprentă în plan de doar 11 mp (4,24 m x 2,59 m) și o înălțime la cornișă de 7 m (coama de 9 m)”, după cum precizează echipa Lama ARHITECTURA. Turnul a fost ridicat între 1923 și 1926, fiind un proiect al arhitectului Duiliu Marcu, realizat la cererea Societății „Electrica” cu ocazia demersului de extindere a electrificării orașului. Turnul face parte dintr-o suită de șapte transformatoare de electricitate, diferite ca proiect în funcție de locul în care au fost amplasate, iar destinul său l-a convertit după anii 1990 într-un atelier de bijuterie, „totodată primind o mică extindere prin închiderea zonei pergolei existente dintre contraforți și transformarea acestui spațiu cu acces separat într-un magazin alimentar”.

Reconversia echipei Lama a condus turnul în ipostaza unui cuib, casă de vacanță unde beneficiarii se pot retrage chiar în inima naturii. Ideea de oază de intimitate a fost cu atât mai importantă de definit cu cât imobilul se află la intersecția a trei străzi, fiind vizibil, expus. Dimensiunea redusă a spațiului – parter 5,58 mp (3,6 m x 1,69 m; H = 2,32 m), etaj 4,62 mp (1,67 m x 3,16 m; H = 3,85 m) și demisol 3,96 mp (1,35 m x 2,95 m) – a generat o atenție sporită acordată fiecărui centimetru, optimizarea fiind reala provocare a proiectului. La parter și-au găsit loc, în afara spațiului care marchează intrarea în cuib, zona de zi ce poate deveni și loc de dormit secundar plus spații de depozitare în nișe. O scară suspendată face legătura cu etajul, golul existent fiind „bordat cu o structură metalică cu rol de consolidare și suport” pentru aceasta.

text3_IMG_6527
 
La etaj, în spirit versatil, dormitorul devine și spațiu de lucru prin convertirea saltelei rabatabile în canapea și tot aici a fost amenajat și grupul sanitar. Cât despre demisol, acolo își găsesc loc bucătăria și noi spații de depozitare. Materialele și texturile alese intră în dialog cu piatra pereților exteriori, așa cum se întâmplă spre exemplu în cazul plăcilor de terazzo utilizate la nivelul pardoselii și în baie. Pereții sunt învăluiți în nuanțele naturale și calde ale plutei și ale stejarului masiv, intrând în jocul unui minimalism care aduce calm și echilibru cuibului-turn. Câteva obiecte de mobilier și decorative se insinuează discret în această inedită casă de vacanță, dovadă că uneori un vis poate deveni oază de liniște chiar și într-un mini-spațiu.

PROIECT: T5 – The Tiny Tower; AMPLASAMENT: Sinaia; SUPRAFAȚA TERENULUI: 11 mp; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 27 mp;DESIGN INTERIOR: Lama ARHITECTURA; ECHIPA: arh. Dan Enache, arh. Călin Radu; FINALIZAT: 2023

 

Articol publicat în igloo #218 / Materiale experimentale / februarie-martie 2024

 

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0