fbpx


White November igloo

Tactil și călduros: imobilul de birouri Creatopy

ARHITECTURĂ: Vertical Studio TEXT: Anda Zota FOTO: Kinga Tomos

CLT-ul, supranumit și „noul beton”, este un material rezilient și sustenabil, care a stat la baza construirii acestui sediu de birouri cu caracter inedit. Amplasată în pitorescul rural din Crișana, clădirea oferă o relație intimă între peisaj și interior, propunând un spațiu de lucru flexibil și adaptat cerințelor de lucru ale unui mediu creativ.

Lumea arhitecturii și a mediului construit, în general, este, din când în când, scurtcircuitată de miza unui nou material de construcții revoluționar. Betonul a permis dezvoltarea orașelor timpurii și, mai cu seamă, extinderea Imperiului Roman, metalul a densificat orașele și a sporit dezvoltarea industrială, iar plasticul a construit, practic, economia.Interesant este de observat cum, în secolul 21, lemnul capătă din nou loc pe podium — ceea ce poate părea antitetic cu viziunea globală anti-defrișat-păduri. Însă durabilitatea, capacitatea de a diminua emisiile de carbon și permisivitatea multiplelor forme de utilizare transformă lemnul într-un material sustenabil și de inspirație pentru viitor.

Una dintre aplicațiile de interes este CLT (cross-laminated timber) — un material rezilient, creat în Europa la începutul anilor 1990. A devenit popular începând cu 2000 și a fost introdus în norme începând cu 2015.

Proiectul Creatopy Headquarters al arhitecților Vertical Studio aduce această tehnologie în sfera designului industrial, într-un proiect de clădire de birouri care se integrează armonios în peisajul pitoresc. Situată în satul Săldăbagiu, la marginea orașului Oradea, construcția aduce un aer contemporan mediului rural, abstractizând silueta și tactilitatea unei case tradiționale și preluând ritmul și materialitatea gardului de împrejmuire a gospodăriei.


Clădirea preia topologia terenului, așezând pe curbele de nivel patru platforme care conturează curți interioare de diferite dimensiuni. Mai mici, intime sau ample și hiper-publice, aceste spații exterioare sunt interconectate și permit perspective largi către peisajul natural, pus astfel în prim-plan. Accesul principal conduce către amfiteatru, zona destinată interacțiunilor, ceea ce oferă întregii clădiri un caracter public aparte, care sporește conexiunile. De aici se face apoi legătura cu celelalte spații de lucru, și ele concepute astfel încât să permită o mai mare flexibilitate a utilizărilor.

Spațiile interioare sunt conectate vizual cu exteriorul, intensificând pitorescul locului în care se amplasează. Utilizarea CLT-ului permite tocmai realizarea unei structuri flexibile și rapid de pus în operă, cu un impact redus asupra mediului. Spațiile interioare au deschideri mari, potențând caracterul deschis și modular al clădirii.

Dar să revenim, succint, la CLT. Deși decada trecută, betonul a fost cel mai utilizat material în construcții, s-a dovedit că amprenta de mediu a betonului este de impact negativ, în comparație cu lemnul. Astfel, alegerea materialului structural, împreună cu întreaga compoziție a anvelopantei clădirii și a metodelor constructive au condus către obținerea certificării internaționale la standardul de clădire cu consum redus de energie, de către Phi Low Energy Building, ID6605.

Creatopy Headquarters e o intervenție arhitecturală remarcabilă, un gest simplu și onest și un răspuns coerent la nevoile contemporane. Aparenta simplitate volumetrică este nuanțată de căldura materialelor de finisaj, dar și de deschiderile ample și jucate, corelate cu peisajul.

 

Articol publicat în igloo #206 / februarie-martie 2022 / Arhitectură vizionară

Top View Magazine Mockup by Anthony Boyd Graphics

PROIECT: Creatopy Headquarters; AMPLASAMENT: Săldăbagiu de Munte, România; SUPRAFAŢA TERENULUI: 5.100 mp; SUPRAFAŢA CONSTRUITĂ DESFĂŞURATĂ: 2.392 mp; ARHITECTURĂ: Vertical Studio; ECHIPA: Mădălina Mihălceanu, Gabriel Chiș-Bulea, Florin Nan-Moisă; STRUCTURA: Inginerie Creativă; ECHIPA: Marius Șoflete, Octavian Timu, Cătălin Caraza; INSTALAŢII: Terax Engineering, Gabriel Dincuță, Eurocad Instal Proiect, Raul Barstan; FINALIZAT: 2020

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0