fbpx

Tendințe în designul bucătăriilor la EuroCucina 2022 – Salone del Mobile Milano

EuroCucina 2022 la Salone del Mobile. TEXT: Victor Grosu și Aleksandra Zaiț.

Salone del Mobile Milano este cel mai important eveniment dedicat designului din lume. Între 7 și 12 iunie 2022, după o pauză de doi ani cauzată de pandemie, a avut loc mult așteptata ediție aniversară cu numărul 60.  EuroCucina, cea mai importantă expoziție dedicată bucătăriilor, are loc o dată la doi ani în cadrul Salone del Mobile, și setează tendințele în domeniu pentru următorii ani. Cei mai importanți producători de mobilier de bucătărie din lume își prezintă aici noutățile în design și tehnologie. Iată care sunt principalele tendințe în amenajarea bucătăriei observate de arhitectul Victor Grosu anul acesta la EuroCucina și evenimentul conex FTK (Technology For the Kitchen). 

1. Lemn și marmură

 

În ceea ce privește materialele în tendințe, lemnul și marmura par să domine preferințele producătorilor anul acesta. Blaturile din marmură buciardată și impermeabilizată reprezintă o noutate. Italienii de la Cesar Kitchens au expus o compoziție impresionantă, dominată de o insulă din marmură verde. Piesa se distinge prin îmbinările la 45 de grade, cu teșitură pe margine, și fronturile tăiate
impecabil dintr-un singur bloc de marmură, astfel încât să păstreze continuitatea venaturilor.

 

„Dacă ar fi să determin câștigătorul meu personal din tot târgul, anul acesta, este brandul italian Cesar Kitchens, care a combinat toate trendurile importante: marmură, pocket doors, riflaj, mânere care fac diferența, totul la milimetru”, este de părere arhitectul Victor Grosu.

Bucătărie Cesar Kitchens la Salone del Mobile 2022. FOTO: Vlad Crețeanu
Blat și splashback din marmură, mobilier din lemn. FOTO: Vlad Crețeanu.

2. Fațade riflate

 

O tendință observată la mai multe branduri o reprezintă prelucrarea 3D a fronturilor de mobilier din lemn, MDF sau chiar metal.

La Cesar Kitchens, riflajul este prezent inclusiv la ușile curbe, în noua colecție de bucătărie Tangram, de mai sus.

Molteni&C Dada: textura fronturilor riflate din lemn se îmbină armonios cu fronturile din marmură naturală
Fronturi de bucătărie metalice riflate, la Cesar Kitchens

Vitrine din sticlă


Tot mai mulți producători au integrat vitrine din sticlă în amenajarea bucătăriilor. Ele creează o zonă decorativă pentru expunerea tacâmurilor, veselei sau a sticlelor de vin. Cu polițe foarte subțiri din metal sau lemn, compun o atmosferă premium, mai ales dacă sticla este fumurie iar ușile au cadre metalice. Iluminarea cu LED (laterală sau de deasupra fiecărei polițe) este nelipsită, iar unele vitrine au oglindă în spate, pentru a dubla efectul vizual.

Bucătăria Artex de la Poliform

3. Inovații în insula din bucătărie

 

Bucătăriile cu insulă rămân preferatele designerilor de interior, așadar nu este o surpriză că au fost inovate în diferite moduri. În standul Poliform, brand italian renumit pentru inovațiile practice și estetica atemporală, bucătăria Artex Pro a dominat spațiul printr-o insulă centrală, în jurul căreia erau aranjate corpurile de depozitare, vitrina și zona de dining. Ca inovație, blatul insulei coboară de la 90 la 70 de centimetri într-un corp de depozitare de culoarea nucului, ce se prelungește cu un blat rotund de masă neagră, din sticlă.

Bucătăria Artex Pro de la Poliform, la EuroCucina 2022

Iar dacă vorbim despre linii curbe, acestea au fost folosite într-un mod îndrăzneț în insula de bucătărie Tangram de la Cesar Kitchens, creată de Garcia Cumini. Piesele încastrate – plita, chiuveta – păstrează forma rotundă.

Bucătăria Artex Pro de la Poliform, la EuroCucina 2022

4. Mânere ultra-minimaliste

 

Mânerele reprezintă un teren amplu de inovație pentru designerii de bucătării. Anul acesta, nu au lipsit noutățile la acest capitol. Cei de la Snaidero Cucine au creat o ușă cu mânerul decupat în partea superioară a frontului, ce oferă un aspect estetic aparte.

 

Și cei de la Valcucine au experimentat noi moduri ultra-minimaliste de deschidere a ușilor de mobilier, cu un profil metalic foarte subțire, abia sesizabil în exterior.

Snaidero Cucine – mâner decupat în frontul de mobilier

5. Detalii de efect

 

La Valcucine, muchiile corpurilor de mobilier devin elemente cu puternice valențe decorative. Un alt detaliu impresionant este lumina integrată sub blatul de insulă tăiat la 45 de grade, cu profilul de bandă LED aliniat perfect la unghiul de 45. Blatul este lucrat impecabil la colțuri.

 

6. Pocket Doors Duble

 

Sistemele de uși Pocket ajută la mascarea diferitelor porțiuni de mobilier, atunci când nu sunt folosite – sunt uși glisante care „dispar” într-un compartiment îngust, adiacent mobilierului. Astfel, zona de bucătărie dintr-un open space poate fi ascunsă cu ușurință. Cei de la Poliform au ajuns anul acesta la performanța unor Pocket Doors duble de 291 centimetri înălțime, cel mai înalt sistem la momentul actual, care permite crearea unui perete plin de mobilier.

Pereții de mobilier din stânga și din dreapta pot fi mascați cu ușurință prin închiderea ușilor pocket
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0