fbpx

Texturile luminii. O casă de vacanță în Bali

ARHITECTURĂ DE INTERIOR: Studio 2.1 TEXT: Iuliana Dumitru FOTO: Xenia Haritonovici

Cum creezi, ca arhitect, sens într-o cultură străină, într-o limbă necunoscută, într-o estetică a spațiului și a locuirii destul de riguroasă, rămânând fidel „codului” și totodată deschizându-l, traducându-l? E un exercițiu pe cât de dificil, pe atât de pasionant, în care s-au aventurat, cu succes, arhitecții de la Studio 2.1 cu prilejul unui proiect de extindere și reamenajare a unei case de vacanță din Bali, Indonezia.

Universul diafan-luminos al acestei vile reimaginate de Studio 2.1 în spiritul arhitecturii și filosofiei japoneze trimite, aproape inevitabil, la celebrul eseu din 1933 al lui Tanizaki, Elogiu umbrei, unde umbra, în ambiguitatea ei ireductibilă, devine expresia conceptului de continuum, definitoriu pentru gândirea orientală. Aici, spre deosebire de Occident, realitatea e percepută mai degrabă ca o curgere armonioasă, în care granițele dintre obiecte se estompează, iar spațiile se întrepătrund, lăsând loc nu luminii ori întunericului, ci jocului misterios dintre ele, umbra, reflexia subtilă, nu suprafețelor lucioase, ci celor rugoase, nisipii.

Cu această digresiune în minte, să pătrundem și în straturile mai puțin poetice ale întregului demers, așa cum ni le-au dezvăluit arhitecții. Când ai de-a face cu un șantier la peste zece mii de kilometri distanță, cuvântul-cheie nu poate fi decât adaptare: „Pe cât de exotic sună, proiectul a adus și multiple obstacole pe parcurs – construcția propriu-zisă pe alt continent, alt fus orar, alte condiții climatice și de teren și, implicit, alte detalii constructive. Procesul de transformare a clădirii inițiale a presupus reluarea diverselor soluții arhitecturale și inginerești cunoscute de noi în România și ajustarea acestora la posibilitățile de acolo. Poate cea mai mare provocare a fost colaborarea cu echipa de construcții formată din localnici care nu cunoșteau limba engleză, așa că am avut nevoie de translator”, ne-au povestit arhitecții.

Revenind la ideea de habitat ca „refugiu spiritual” și la fluiditatea spațiilor, remarcăm cum legătura cu natura și fuziunea firească, discretă dintre exterior și interior definesc întregul proiect de regândire a vilei. Noua configurație privilegiază lumina naturală, ce învăluie casa atât prin pereții de închidere – în mare parte vitrați, cu ferestre înalte confecționate local din lemn de teck și inspirate din designul locuințelor japoneze –, cât și prin câteva surse de lumină zenitală plasate în bucătărie, în băi sau prin luminatorul ascuns din camera de mijloc, care nu mai avea perete exterior. Spațiile sunt în general deschise, primitoare, transparente, fin delimitate și în permanentă comunicare cu mediul înconjurător (plante, cer, pământ), în timp ce cele trei dormitoare beneficiază de intimitate, fiind retrase către partea din spate a casei, respectiv a terenului.

În ceea ce privește mobilierul, aproape toate piesele propuse în design au fost desenate și realizate la comandă de artizani locali: de la închiderile de sticlă cu tâmplărie de lemn și uși până la lavoare, cadă, scaune, mese, decorațiuni. Pentru o experiență vizuală și tactilă autentică, s-au folosit materiale locale: lemn de teck, piatră, terrazzo, bambus, ratan, teracotă, in, ceramică. În living, canapeaua de la nivelul pardoselii amintește de tatami, acea saltea din casele japoneze care se amplasa pe jos în camerele de ceremonie a ceaiului, iar corpurile de iluminat sunt realizate manual, din hârtie, pentru un efect strălucire difuză. Din decorul vacanței perfecte pe care o promite această vilă nu lipsesc nici spațiile exterioare mai animate, destinate socializării și relaxării, precum terasa acoperită, piscina și zona de grătar.

PROIECT: Vila de vacanță Edara – extindere și reamenajare; AMPLASAMENT: Seminyak, Bali, Indonezia; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 246 mp; SUPRAFAȚA TERENULUI: 570 mp;ARHITECTURĂ DE INTERIOR: Studio 2.1; ECHIPA: arh. Cristina Caradim, arh. Radu Caradim, arh. Emanuel Budăieș-Tânăru, arh. Andreea Istrate; FINALIZAT: 2023

 

Articol publicat în igloo 214 / Peisajul recent / iunie – iulie 2023

 

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0