fbpx

The Butterfly Effect. O propunere în favoarea ecosistemelor locale

VenhoevenCS, DS Landschapsarchitecten şi Solarix, trei birouri olandeze axate pe arhitectură şi urbanism, peisagistică şi, respectiv, design sustenabil pe bază de energie solară, au colaborat pentru a crea The Butterfly Effect, o plasă ultra-uşoară care produce energie regenerabilă şi susţine biodiversitatea. Proiectul face parte din iniţiativa Our Energy Our Landscape, lansată de Kunstloc Brabant, Staatsbosbeheer (Servicul Naţional al Pădurilor din Ţările de Jos) şi Het Groene Woud.

Menită să acopere porţiuni de autostradă, plasa ultra-uşoară poate fi folosită oriunde în lume, pentru o infrastructură mai sustenabilă. Proiectul urmăreşte să protejeze micile ecosisteme şi să iniţieze o schimbare în cadrul abordării globale a schimbărilor climatice şi a pierderii biodiversităţii, de unde şi numele The Butterfly Effect.

ButterflyEffect_2

Desigur, un proiect axat pe protejarea naturii trebuie să includă natura, prin urmare autorii, urmând ideea că o schimbare petrecută la scară mică poate avea un impact considerabil pe termen lung, au pornit de la nivelul cel mai „de jos”, cel al insectelor.

ButterflyEffect_3

Autostrăzile reprezintă imense bariere pe rutele naturale ale insectelor, adeseori mortale pentru acestea. Deşi nesemnificative pentru cei mai mulţi dintre noi, ele reprezintă fundaţia biologică a oricărui ecosistem, şi aproximativ 85% din hrana noastră depinde de polenizarea prin intermediul insectelor. Prin urmare, o plasă montată peste o autostradă sau şosea, la nivelul vârfurilor de copac, poate reduce curenţii de aer disruptivi generaţi de trafic şi restabili rute importante pentru ciclul de viaţă al insectelor.

ButterflyEffect_4

Datorită structurii de fagure, plasa poate fi completată cu materiale ce generează energie, ceea ce ar reduce nevoia de instalare de panouri solare, a căror prezenţă necesită spaţiu, fapt ce afectează biodiversitatea. Mai mult, caracterul său modular o face uşor de adaptat la inovaţiile tehnologice ce vor apărea între timp.

ButterflyEffect_5

Dincolo de proprietăţile sustenabile, şi spre deosebire de alte tipuri de plase, ce reprezintă adeseori obstacole vizuale, The Butterfly Effect integrează mai multe tipuri de materiale pentru a crea jocuri de lumini şi umbră şi variaţiuni de culoare, evocând forma şi mişcarea aripilor de insectă şi oferind o experienţă estetică neaşteptată celor ce traversează autostrada.

ButterflyEffect_6

PROIECT: The Butterfly Effect; AUTORI: VenhoevenCS architecture+urbanism, DS Landschapsarchitecten, Studio Solarix

Descoperiţi mai multe despre aplicaţiile celor mai recente tehnologii în arhitectură şi urbanism în igloo #203 / august – septembrie 2021 / New Tech, în curând pe piaţă

igloo_203-shop

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0