fbpx

The Corner Armenească – Casa Popp-Bunescu azi – restaurare, conversie și extindere

ARHITECTURĂ: SSAT+, CPCP STUDIO TEXT: Crina Alexandra Stanciu FOTO: Vlad Pătru

Construit într-un context istoric de mare importanță pentru orașul București, The Corner își propune să re-activeze unul dintre cele mai vechi fragmente ale trecutului său negustoresc. Printr-un mix funcțional de birouri, spații comerciale și locuire, SSAT+ și CPCP STUDIO reușesc să atragă locuitorii mai aproape de centrul istoric al orașului, profitând astfel de identitatea Căii Moșilor – arteră negustorească, cu hanuri și case cu parter comercial.

Ansamblul se află amplasat la convergența a două artere istorice importante, și anume Calea Moșilor, respectiv strada Părintele Stăniloae. Această zonă a fost definitivată pe parcursul secolelor al XIX-lea și al XX-lea și, deși se poate afirma că situația prezentă a țesutului construit nu este una ideală, există inițiative care și-au propus să schimbe această stare de fapt. The Corner este deci un răspuns care reușește atât să reactiveze casa Popp-Bunescu prin convertirea acesteia în clădire de birouri, cât și să completeze parcela de colț rămasă goală după prăbușirea construcțiilor anterioare.

Intervenția a început în anul 2020, moment în care clădirea monument se afla deja într-o stare avansată de degradare, făcând ca restaurarea și conservarea acesteia să fie dificile. Un prim element remarcabil al proiectului îl reprezintă deci conservarea și refacerea în totalitate a „alfabetului decorativ și arhitectural”. Această atitudine a fost păstrată și în ceea ce privește intervențiile interioare asupra monumentului, cu mențiunea că elementele din lemn ale acoperișului și tâmplăria au fost refăcute.

text2_CAM_006_IMG_2922_vladpatru
Pe de altă parte, în abordarea noului corp, arhitecții de la SSAT+, respectiv CPCP STUDIO au optat pentru un corp mai înalt care să se retragă progresiv pe două direcții, atât în planurile curente de nivel, cât și ale celor superioare, pentru a crea un raport de subordonare față de clădirea monument. Totodată, retragerea de la stradă se realizează și în plan vertical, prin ridicarea cotei de acces în corpul cu funcțiune privată, de locuire.

În ceea ce privește spațiile exterioare, volumul noii clădiri abordează diferite modalități de intimizare și filtrare a trecerii către spațiul public al străzii. Fie că este un portic, o terasă la o cotă diferită sau o limită vegetală creată prin amplasarea unor jardiniere, aceste elemente tampon reușesc să medieze raportul dintre public și privat.

text4_CAM_002_IMG_2604-Edit_vladpatru
La nivel planimetric, parcurse de jos în sus în cadrul a 5 niveluri, cele 27 de unități locative urmăresc crearea unei diversități tipologice. De la apartamente cu două, trei și patru camere, la  studio-uri care se desfășoară pe verticală cu unul, două sau trei registre, aceste unități vorbesc de varietatea de locuire de altădată. Necesitatea de a insera un nou corp care să completeze armonios profilul fragmentat al țesutului  preexistent a dus la crearea unor balcoane, logii și terase care diversifică relația cu centrul orașului.
Plan parter
Plan etaj 2
Soluțiile constructive au fost orientate în vederea obținerii unui nivel înalt de eficiență energetică, utilizându-se materiale care să contribuie la generarea unui mediu urban durabil. Materialele precum cărămida aparentă de mai multe culori și tencuieli trase reușesc de asemenea să creeze un contrast vizual între nou și vechi, contrast care urmărește întreaga intervenție.

PROIECT: The Corner Armenească; AMPLASAMENT: București, Sector 1, Calea Moșilor nr. 116-122; SUPRAFAȚA TERENULUI: 1 530 mp; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 3 825 mp (suprateran), 936,5 mp (subsol); ARHITECTURĂ: SSAT+ și CPCP STUDIO; ECHIPA: arh. Ștefan Sava, arh. specialist MCC Cătălina Dana Preda, arh. Elena Georgiana Ivan, arh. Bogdan Nistor, arh. Alexandru Popescu, colab. arh. Andrei Palita; STRUCTURĂ: SET (Structural Engineering And Technology); FINALIZAT: 2023

 

Articol publicat în igloo #218 / Materiale experimentale / februarie-martie 2024

 

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0