fbpx

Through Limits. A Stretch Through Edges | Diptych Art Space | 14 martie – 18 aprilie

Diptych Art Space găzduiește în perioada 14 martie – 18 aprilie 2024 duo show-ul „Through Limits. A Stretch Through Edges” semnat de Eva Chapkin și Bianca-Maria Popa, curatoriat de Anne-Marie Lolea. Evenimentul care marchează deschiderea expoziției va avea loc în data de 14 martie, de la ora 18, pe strada Plantelor 58.

 

Expoziția reprezintă cel de-al doilea proiect selectat în urma open call-ului realizat de Diptych Art Space și Univesitatea Națională de Arte, ce are ca scop oferirea unui spațiu de expunerebartiștilor și curatorilor în devenire, aflați încă în perioada de studiu. Open call-ul, careb încurajează colaborările dintre secțiile de teorie și practică aflate sub umbrela UNArte, abfost deschis în perioada mai-iulie 2023, iar proiectele au fost selectate de Mirela Dăuceanu (reprezentant UNArte), Lina Țărmure (curator și co-fondator Diptych) și Zoltán Belá (co-fondator Diptych).

 

„Conturul fiecărui corp, organic sau anorganic, prezintă un rol definitoriu pentru funcționalitatea acestuia. Plecând de la această premisă, legătura dintre funcție și aparență poate acționa ca o constrângere în relaționarea omului cu ambientul. Expoziția Through Limits. A Stretch Through Edges propune un discurs despre restructurarea convenției  prin care privim corpurile și obiectele, analizând, dintr-o perspectivă duală, modificarea utilității corpurilor în baza atribuirii unor noi caracteristici, umane. Modul în care privim o farfurie căreia brusc i-au apărut ochi sau o marionetă ce pare că a tăiat sforile păpușarului este determinat de recalibrarea raportului de putere dintre cele două părți, generând o interacțiune atipică între privitor și obiect. În acest context, trebuie menționată „întâlnirea cu celălalt” despre care vorbea Jean-Paul Sartre în „Ființa și neantul”: fiind pus în fața obiectului personificat, căruia îi este atribuită privirea și, implicit, conștiința, sinele omului, definit ca subiectivitate, este descentrat și devine, la rândul său, obiectul percepției. Puterea privirii obiectului este formativă și preia rolul de a structura relația cu persoana aflată în cauză. Prin privire și caracteristici umane, funcția obiectului este redefinită, astfel încât apar noi întrebări referitoare la modul în care ar trebui să ne raportăm la bunuri. Încercăm să comunicăm cu ele, le purtăm mai multă grijă, ne lăsăm dominați de acestea sau își mențin același statut?” Anne-Marie Lolea, fragment din textul curatorial.

 

Expoziția va putea fi vizitată între 14 martie și 22 aprilie 2024, iar programul spațiului poate fi găsit pe pagina de Facebook a Diptych Art Space (https://www.facebook.com/diptychartspace) sau pe pagina evenimentului „Through Limits. A Stretch Through Edges”

(https://www.facebook.com/events/834447595155523)

 

** Partener: Crama Jelna

 

***

 

Eva Chapkin este studentă a Universității Naționale de Arte din București, secția Fotografie și Imagine Dinamică. Este o artistă interdisciplinară care se orientează asupra temelor legate de individualitate, memorie și digitalizarea lumii. Eva se concentrează asupra expresionismului ca mișcare artistică prin intermediul instalațiilor video și mixed media, prin care urmărește redarea dezintegrării ca individ și a procesului de „înflorire” al omului. Printre evenimentele la care artista s-a remarcat se numără: Love Lost la Strata Gallery; ON PHOTOGRAPHY… and few other things la Strata Gallery ; Ritm și culori în cadrul Super Festival și Balchik Art Residency la Elite Art Gallery, precum și CORP FLORA, găzduită de MNAC.

 

Bianca Maria Popa este absolventă a secției de Sculptură din cadrul Universității Naționale de Arte din București, iar în prezent își continuă studiile masterale în Fotografie și Imagine Dinamică. Artista abordează conceptul de dezmembrare corporală, privind trupul ca pe un mecanism aflat în mișcare. În acest sens, caută să le ofere dinamism personajelor create, atât prin tehnici video ale fotografiei, cât și prin experimentarea cu materialele de lucru. A participat la trei expoziții : Fragilități episodice la Știrbei47, Poeme urbane la Arthub și CORP FLORA, la MNAC.

 

Anne-Marie Lolea (n. 2002) este studentă în cadrul Facultății de Istoria și Teoria Artei, urmând să își finalizeze anul acesta studiile de licență. Zonele sale de interes includ atât modernitatea începutului de secol XX, cât și practicile curatoriale și dinamica scenei culturale contemporane. Anne-Marie se orientează la momentul actual către spațiul bucureștean, realizând cronici de expoziție pentru publicațiile locale și colaborând cu artiști emergenți, precum și diverse spații expoziționale.

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0