fbpx

Touch Nature @ /SAC Bucharest | 35 de artiști români și austrieci în dialog despre un posibil viitor al planetei noastre

Radiografie artistică directă a efectelor intervenției umane asupra mediului, expoziția „Touch Nature” se deschide la București pe data de 30 aprilie 2024, în ambele spații /SAC din București: ora 18.00, la /SAC @ Berthelot (Str. General H. M. Berthelot 5) și la ora 19.30, la /SAC @ Malmaison (Atelierele Malmaison, Calea Plevnei 137C, corp B, et. 2). Componentă din parcursul internațional al unuia dintre cele mai mari și mai provocatoare demersuri curatoriale itinerante de acest gen, „Touch Nature @ /SAC Bucharest” este semnată de Sabine Fellner și de Alex Radu, cu un design de expoziție de Maria Ghement și Justin Baroncea. Expoziția este concepută în jurul unui dialog dintre lucrările a 35 de artiști de top din România și Austria, și este un apel la conștientizare în ceea privește problemele de mediu, plecând de la cuvintele lui Alexander von Humboldt (1769-1859 – gânditor, fondator al climatologiei, ecologiei și oceanografiei), „Natura trebuie simțită”. Proiectul este organizat de /SAC și de Forumul Cultural Austriac, cu sprijinul Ministerului austriac al Afacerilor Europene și Internaționale, în cadrul inițiativei IMAGINE.

Inițiat de Forumul Cultural Austriac, cu un concept inițial propus de curatoarea Sabine Fellner, proiectul „Touch Nature” este un demers expozițional itinerant prezentat în 11 țări din Europa, precum și în Statele Unite. El își propune o explorare a rolului artei în chestionarea crizei ecologice din ce în ce mai severe, prin lucrări ale unor artiști contemporani din Austria și din fiecare țară gazdă, întotdeauna într-un format original, site specific, adaptat fiecărui context cultural în parte. instagram.com/touch.nature_project/

 

„Touch Nature @ /SAC Bucharest“ propune un concept de design de expoziție original, diferit de toate celelalte versiuni anterioare, semnat de Maria Ghement si Justin Baroncea, care creează un context cu totul neașteptat pentru lucrările unor artiști contemporani români și austrieci importanți, din generații diferite.

 

Artiști – Uli Aigner, Matei Bejenaru, Floriama Candea, Codruța Cernea, Adriana Chiruta, Ciprian Ciuclea, Larisa Crunțeanu, Anna Dumitriu&Alex May, Michael Endlicher, Thomas Feuerstein, Peter Hauenschild, Barbara Anna Husar, Nona Inescu, Kitty Kino, Aurora Kiraly, Alexandra Kontriner, Ana Maria Micu, Nicoleta Mureș, Klaus Pichler, Monika Pichler, PRINZpod, Oliver Ressler, Gregor Sailer, Elisabeth von Samsonow, Hans Schabus, Ramona Schnekenburger, Marielis Seyler, Paul Spendier, Oana Stanciu, Mircea Suciu, Dan Vezentan, Judith Wagner, Nives Widauer, Laurent Ziegler.

 

Lucrările artiștilor austrieci și români intră în dialog unele cu altele, aruncând o privire critică asupra modificării profunde a sistemului nostru terestru și chestionând criza ecologică, pe care o tratează din diferite puncte de vedere. Pictura, grafica, fotografia, sculptura, videourile și instalațiile reprezintă acele mijloace media și artistice la care apelează pentru a formula opoziția lor împotriva exploatării omului și naturii la nivel global, spune curatoarea Sabine Fellner.

 

Expoziția-instalație Touch Nature @ /SAC Bucharest propune o imersare în multitudinea de abordări artistice ce evidențiază și contextualizează efectele devastatoare umanitare, politice, economice și ecologice ale Antropocenului și, introspectiv, o imersare în diversitatea spectrală a atitudinilor, trăirilor și reacțiilor psiho-emoționale în raport cu acestea: de la activism la anxietate climatică, solastagie, melancolie, shadowtime, marsificare, apex-guilt, morbique-uitate, alte feluri de depresie, abandon, și din nou la imaginări posibile de soluții inovatoare pentru noi dinamici/compoziții uman – non-uman, între oameni și natură în general, unele (re)înrădăcinabile în conștientizare, grijă și sustenabilitate, adaugă curatorul Alex Radu.

 

Sabine Fellner este istoric al artei și, în calitatea sa de curatoare de expoziții liber-profesionistă, se dedică reflectării chestiunilor sociopolitice stringente în arta contemporană. Expozițiile sale, realizate cu artiști de prim rang în muzee importante din Austria și din lume, abordează tematicile feministe  și de gen în societatea europeană actuală, transformările suferite de mediu sub acțiunea umană, politicile rasiale etc. Pentru 2025, Sabine Fellner pregătește o sinteză a proiectului Touch Nature la Muzeul de Artă LENTOS de la Linz, care va reuni componente din expoziția de la București, dar și din celelalte evenimente prezentate sub acest titlu, în alte țări.

 

Alex Radu este fondator al /SAC Bucharest și /SAC @ Malmaison, cofondator și editor de carte de artă la Editura Vellant, (co-)curator de expoziții de grup de artă contemporană, curator al programului de expozitii/instalații performative „Open Context la /SAC @ Malmaison”, antreprenor/producător/manager cultural și (co-)creator de contexte expoziționale și culturale, consultant pentru politici și practici culturale și artistice. 

 

Justin Baroncea este arhitect. Proiecte legate de: spațiul public, muzee, design peisagistic, acupunctură urbană, bricolaj, asamblaje din materiale reciclate si componente recuperate, instalații sonore (realizate din materiale neconvenționale, în care veverițele, DJ-ii sau muzicienii intervin), jucării realizate din imprimante, scannere și componente de calculator, expoziții despre bricolaj, sunet și lumină – combinând cele trei „subiecte” sau nu; construcții la granița dintre arhitectură, design, DIY și/sau meșteșug, scenarii de benzi desenate.

 

Maria Ghement este arhitectă. Lucrând la diferite scări, intersectând arta, arhitectura și designul, cu accent pe abordări colaborative și interdisciplinare care acoperă diferite subiecte și programe precum  arhitectura expozițională, instalații colaborative și performative cât și designul de bijuterii. În prezent, în cadrul proiectelor pe care le-a realizat în ultimii 3 ani pentru /SAC Bucharest, Maria Ghement urmărește refuncționalizarea clădirilor cu caracter instituțional și includerea lor în circuitul public, folosind drept generator de conținut expoziții și instalații de arta contemporană.

 

***

 

/SAC este o inițiativă privată non-profit, operând în două spații expoziționale proprii, /SAC @ Berthelot (deschis în 2018 în str. Berthelot nr. 5) si /SAC @ Malmaison (deschis în 2021 în Atelierele Malmaison, Calea Plevnei 137C, corp B, et. 2). /SAC este un spațiu-context ce adresează, cu o interfață interdisciplinară, necesități actuale ale artiștilor și ale publicului, prin intermediul cercetării, producției, expoziției, promovării, medierii culturale și publicării unor cataloage ce documentează cercetarea și expoziția.

https://sacbucharest.com/

https://www.sac-malmaison.com/

 

Detalii suplimentare pe http://bit.ly/TouchNatureBucharest

 

Partenerii media ai FCA – Radio România Cultural, Agerpres, Observator Cultural, RFI România, Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien, Hermannstädter Zeitung, Agenția Rador, Revista Igloo, Radio Bukarest, Zile și Nopți, Bookhub.ro, Revista Zeppelin, Modernism.ro, Revista culturală Leviathan, Spotmedia.ro, LiterNet, Munteanu recomandă, Bel-Esprit, Verbs describe us, Urban Things

 

Pentru contacte de presă și programări de interviuri, vă rugăm să luați legătura cu Andrei Popov, responsabilul pentru relația cu presa al Forumului Cultural Austriac (Andrei.POPOV@bmeia.gv.at ; 0723.17.47.96)

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0