fbpx

Translucid și transparent – Templul sud-american Bahá’í

O formă emoționantă, o tectonică intrigantă și inovație dusă în rangul de excelență definesc Templul Sudamerican Bahá’í din Chile. Proiectul de arhitectură semnat de Hariri Pontarini Architects în colaborare cu Benkal y Larrain Arquitectos este rezultatul unui concurs și a 14 ani de cercetare, chestionare și rafinare a traslucenței și transparenței. Dezideratul proiectului a fost descoperirea acelor calități a materialelor capabile să capteze, să exprime și chiar să întruchipeze lumina într-un spațiu, iar rezultatul este impresionant.

Două materiale de anvelopantă: marmura și sticla definesc atât identitatea spațială, cât și caracterul Templului Bahá’í – o credință a incluziunii. Prin translucență și transparență, spațiul configurat și nuanțat fin devine convingător deoarece întruchipează aspirațiile comunității. Clădirea mărturisește povestea unui proiect complex unde inovația primează.

Oculus Central, Foto: Ian David

Oculus Central, Foto: Ian David

Stratul interior este „țesut” din plăci de marmură provenind din carierele portugheze Estremoz. O mineralitate aparte și o tentă de ocru caraterizează acest material natural translucid. Stratul exterior al surprinzătoarei forme organice este realizat din panouri din sticlă turnată. Pentru a optimiza placarea exterioară a plăcilor din sticlă, procesul de proiectare dublat de cel de cercetare a durat aproape patru ani. Proiectarea a fost susținută de o intensă colaborare cu artizanii la studioul Jeff Goodman din Toronto. 1.129 de plăci unice, plate și curbate, au fost produse și asamblate cu grijă.

Mezaninul Superior, Foto: Sebastián Wilson León

Mezaninul Superior, Foto: Sebastián Wilson León

Acuratețe și meticulozitate sunt atributele și ingredientele creării aripilor volumului translucid-transparent, nouă aripi care mângâie spațiul și sunt permeabile la lumină, respirând aproape. Aceste aripi identice, grațios distorsionate spațial astfel încât să se deschidă întrepătruns, formează un spațiu generos oferit, accesibil și inundat de lumină destinat rugăciunii și meditației. Sticla și marmura templului nu sunt doar materiale sau instrumente inovative ale transparenței și tranlucenței, ci, în fiecare moment al zilei, devin culori ale unor picturi pe cerul din Santiago. Noaptea, materialele permit o inversare a luminii, iar templul incandescent interior difuzează o strălucire aurie pe fundalul muntos. Suprastructurile aripilor sunt compuse din sute de elemente de oțel, cu un profil subțire și conexiuni nodale. Fiecare dintre aripi se sprijină pe inelele și coloanele din beton cu izolatoarele seismice elastomere, astfel încât, în caz de cutremur, amortizoarele să alunece orizontal pentru a absorbi șocul. Durabilitatea construcției acompaniază inovația în toate aspectele sale. Templul a devenit o atracție majoră în America de Sud și, la scurt timp de la inaugurare, a primit aproximativ 36 000 de vizitatori în doar câteva săptămâni.

Templul cu bazinul de apă reflectorizant, Foto: Sebastián Wilson León

Templul cu bazinul de apă reflectorizant, Foto: Sebastián Wilson León

Exteriorul Templului, Foto: Sebastián Wilson León

Exteriorul Templului, Foto: Sebastián Wilson León

 

PROIECT: Templu Sud-american Bahá’í; AMPLASAMENT: Santiago, Chile; CLIENT: The National Spiritual Assembly of the Bahá’ís of Chile; ARHITECTURĂ: Hariri Ponta rini Architects, ARHITECT-ȘEF DE PROIECT: Siamak Hariri; ECHIPA DE PROIECTARE: Justin Huang Ford, Doron Meinhard, Michael Boxer, George Simionopoulos, Tiago Masrour, Tahirih Viveros, Jin-Yi McMillen, Jaegap Chung, Adriana Balen, Mehrdad Tava kkolian, Donald Peters, Jimmy Farrington, John Cook; ARHITECT LOCAL: Benkal y Larrain Arquitectos; SUPERSTRUCTURĂ ȘI ANVELOPANTĂ: Gartner Steel and Glass GmbH; PANOURI DE STICLĂ: Jeff Goodman Studio and CGD Glass; FABRICARE PIATRĂ: EDM; ARCHITECTURĂ PEISAJERĂ: Juan Grimm; CONSULTANT STRUCTURĂ: Simpson Gumpertz & Heger, Halc row Yolles , EXP, Pat ricio Bertholet; CONSULTANT MECANO-ELECTRICE: MMM Group; CONSULTANT INSTALAȚII: Videla & Asociados; CONSULTANT HVAC: The OPS Group; CONSULTANT ILUMINAT: Limari Lighting Design Ltda., Isometrix; ACUSTICĂ: Verónica Wulf; SIGNALECTICĂ ȘI GRAFICĂ: Entro Communications; FINALIZAT: Octombrie 2016

Proiect publicat în igloo #189 / aprilie-mai 2019

profile_fb_189

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0