Turnul de Artă: Primul turn de apă din România transformat în obiectiv cultural-turistic
Turnul de apă al Postăvăriei Române, o construcţie ridicată în anii de glorie şi industrializare ai comunismului, va constitui un reper pentru cartierul Pantelimon, începând din decembrie 2012. În jurul turnului va fi montată o scară în spirală, care va facilita accesul vizitatorilor la o panoramă a oraşului de la 30 de metri înălţime, iar bazinul din vârful turnului va fi pictat în urma unui concurs de proiecte, jurizat chiar de locuitorii cartierului.
Asociaţia culturală Make a Point foloseşte acest obiectiv industrial – utilizat şi azi la creşterea presiunii apei în conductele orăşenilor – în „lupta” pentru cucerirea culturală a cartierului Pantelimon. Înalt de 37 de metri (ultimul segment de 6 metri înălţime va fi folosit numai pentru pictură), turnul de apă va fi transformat în următoarele luni într-un obiectiv turistic şi cultural, care va găzdui expoziţii de artă şi alte evenimente culturale destinate locuitorilor din sectorul 2 şi nu numai.
Inaugurarea oficială a noului turn de apă şi artă va avea loc în noaptea de Revelion dintre anii 2012-2013. Proiectul este realizat cu sprijinul ING Bank Romania, iar costurile totale ale proiectului se vor ridica la aproximativ 90 000 EURO.
Turnul este situat chiar în incinta Postăvăriei Române, pe Şos. Morarilor nr. 1 sector 2 Bucureşti şi este deocamdată singurul turn/castel de apă construit în perioada comunistă care îşi găseşte şi o aplicabilitate turistică. Unele dintre vechile castele de apă din România, adevărate bijuterii arhitectonice, au fost degradate sau demolate în ultimii 20 de ani.