fbpx

Turnul Pompierilor din Cluj-Napoca, un traseu narativ prin istorie

Text & foto: Ioana Man

Turnul Pompierilor, „Turnul celor 3 vârste”, reabilitat prin implementarea soluției concursului internațional de arhitectură (autori Vlad Sebastian Rusu B.I.A., Octav Silviu Olănescu B.I.A.) organizat de Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, s-a redeschis la finalul lunii martie, devenind un punct de atracție important pentru sute de vizitatori zilnic.

Parte din a doua incintă medievală de apărare a orașului, dintre puținele mărturii care se păstrează și astăzi, turnul a fost construit cu rol de apărare, în sec. XVI, inițial purtând numele de „Poarta mică din ulița Săpunului” sau „Turnul Lăcătușilor”, apoi, fiind înălțat, în sec. XIX, capătă rol de supraveghere, iar ulterior, începând cu sec. XX, găzduiește Muzeul Pompierilor.

 

Nivelul nou propus care activează acum obiectivul este dematerializat și oferă spațiu de contemplare asupra orașului și de observare a transformărilor urbane, fiind punctul de pornire al traseului narativ care dezvăluie etapele de evoluție a turnului.

 

Volumul, a cărui prezență se simte prin absență, este pus în valoare de dialogul dintre macheta de bronz, element peren, și oglinda care îi dublează imaginea oferindu-i totodată contextul realității imediate, efervescența efemerității momentului urban.

Traseul de vizitare se conturează într-o manieră descendentă: urcarea cu ajutorul unui ascensor și coborârea prin intermediul scării interioare. Nucleul prezintă o structură metalică detașată, un schelet care animează interiorul prin dinamica dată de jocul de texturi și lumină, prin perforații și suprapuneri. Golurile turnului devin o serie de „picturi” dinamice care decupează repere urbane importante.

 

Parcursul turnului este ciclic – ascendent de la trecut spre prezent, reconstituind etapele lui istorice, și descendent de la imaterial, eteric spre material, tectonic. Senzația oferită de spațiu, în antiteză cu întinderea panoramei urbane care se desfășoară, este de intimitate personală cu orașul, într-o atmosferă solară.

 

Pe lângă expoziția permanentă oferită vizitatorilor, turnul poate fi scena pentru mici expoziții temporare de artă sau de artă digitala (video-proiecții).

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0