Un apartament ireal de alb

Alb, natural şi seren sunt atributele principale ale apartamentului cu trei camere din apropierea parcului Herăstrău. Reconfigurarea minim invazivă a zonelor de zi şi de noapte şi includerea bucătăriei în ansamblul livingului aduc lumina naturală în profunzimea spaţiului, iar culorile deschise maximizează gabaritele încăperilor.

Atât livingul, transformat în open-space, cât şi dormitoarele, dressingurile şi băile sunt finisate cu acelaşi tip de mobilier încastrat în care predomină albul, cu accente şi inserturi asimetrice din lemn natur. Astfel, dulapurile parietale reali­zate de Moro Design dublează planul peretelui, uneori înlocuindu-l complet, devenind un fundal neutru şi elegant pentru obiectele de mobilier individuale – canapea, fotoliu, pat. Pentru a extinde vizual perspectivele, unele dintre uşile mobilierului şi alteori pereţi întregi sunt realizaţi din oglindă – este cazul dulapului din dressing, care lărgeşte spaţiul de trecere către dormitor, al peretelui grupului sanitar şi al dulapului de la intrare, care unifică imaginea barului cu cea a livingului.

Celor două culori dominante – alb şi stejar – li se alătură culoarea pastelată şi rece a sticlei vopsite de culoare vernil, prezentă în amenajarea bucătăriei (panoul dintre blat şi corpurile suspendate) şi a grupului sanitar (radiatorul cu faţa plană din sticlă). Diferitele elemente de finisaj – mozaicul în mai multe nuanţe de alb, pardoseala ceramică de culoare bej – adaugă texturi vibrante fără a încărca ansamblul din punct de vedere cromatic. Micile detalii decorative sunt realizate discret prin sculptarea feţelor din MDF, cu rol funcţional – decuparea sau frezarea uşilor mobilierului – sau în scop estetic – silueta fantomatică a unui scaun, săpată în lateralul mobilierului de bar.

Corpurile de iluminat de la BeeVision sunt forme geometrice simple, poziţionate rotit sau înclinat faţă de liniile paralele ale camerelor, cu efecte neaşteptate – cele două contururi pătrate luminoase din zona de zi, cubul suspendat de un colţ în baia matrimonială, aplicele ovoidale din dormitor. Ş­­­­­emineul cu bioetanol este, alături de fotoliul Bo Concept de culoare gri, unul dintre puţinele accente de culoare închisă, care devin puncte focale ale amenajării datorită contrastului puternic cu interioarele ireal de albe.

PROIECT: Apartament Nordului – amenajare interioară
AUTOR: igloo architecture
ARHITECȚI: Bruno Andreșoiu, Aurora Neacșu, Cristina Nicolaescu, Alina Stoian
FINALIZAT: 2017

Articol apărut în igloo 181 (decembrie 2017 – ianuarie 2018)