fbpx

Un dinamic living room urban. Muzeul de Artă din Datong, un proiect Foster + Partners

ARHITECTURĂ: Foster + Partners TEXT: Anca Rotar FOTO: Yang Chaoying

În sine amintind de o operă de artă cinetică, acest muzeu de artă proiectat de Foster + Partners este una dintre patru clădiri prevăzute pentru noul cartier cultural din oraşul Datong din zona de nord a Chinei, funcţionând ca un hub pentru industriile creative din regiune.

Ansamblul sculptural constă în patru volume piramidale interconectate ce „răsar” de sub pământ, galeriile propriu-zise fiind scufundate sub nivelul solului și înconjurate de mai multe piaţete amenajate peisagistic. În completarea programului cultural al muzeului, o serie de spații sunt dedicate educației și învățării, inclusiv o galerie pentru copii, mediatecă, arhivă și spaţii pentru depozitarea operelor de artă.

Decizia de a scufunda clădirea sub nivelul noii pieţe a fost luată pentru a respecta scara construcţiilor învecinate şi a echilibra compoziția generală a masterplanului districtului, maximizând, în schimb, spaţiul interior. Luminatoarele amplasate între corpurile de clădire asigură o iluminare naturală generoasă pe timp de zi şi transformă muzeul într-un „far” al noului cartier cultural pe timp de noapte.

Vizitatorii sunt ghidați către muzeu de o serie de alei ce străbat în diagonală spaţiul exterior amenajat peisagistic. Intrarea se face printr-o secvență de rampe ce conduc către o piațetă scufundată, care poate fi folosită şi ca amfiteatru pentru spectacole în aer liber. Odată ajunşi la mezanin, ei sunt întâmpinaţi de o vedere de ansamblu spectaculoasă asupra Marii Galerii, „inima socială” a muzeului, cu o înălţime de 37 m şi o lungime de aproape 80 m.

Alte spații de expunere cu climat controlat sunt amplasate pe un singur nivel în jurul perimetrului clădirii, fiind uşor accesibile. Un aspect cheie al muzeului este accentul pus pe educație și învățare, prin galeria dedicată copiilor, generos iluminată natural graţie prezenţei ferestrelor înalte, orientate spre sud. Un centru educațional mai mic și o bibliotecă media completează programul educaţional, în timp ce o serie de facilităţi adiţionale permit găzduirea de rezidenţe artistice şi organizarea de conferințe sau mese rotunde.

Designul acoperișului a fost dictat de scara mare a clădirii, precum şi de dorința de a crea un volum vast, flexibil, fără coloane structurale, mediind în același timp spațiile expoziţionale prevăzute perimetral. Cele patru piramide interconectate de înălţimi diferite formează un evantai care se deschide către noua piață. Razele soarelui pătrund în interior prin luminatoarele tip bandă amplasate aproape de vârful fiecărei piramide. Acoperișul este placat cu panouri curbe de oţel oxidat natural, care ajută la scurgerea apei de ploaie și creează o suprafaţă tridimensională.

Muzeul de Artă din Datong este o clădire pasivă, ca răspuns la climatul oraşului. Amplasarea luminatoarelor profită de orientarea spre nord și nord-vest a clădirii şi contribuie la menţinerea unei temperaturi interioare optime pentru operele de artă. Materialele de înaltă performanţă contribuie la reducerea cantităţii de energie necesară pentru funcţionare. Acoperișul constituie 70% din suprafaţa amplasată deasupra solului şi are o izolaţie dublă faţă de prevederile codului de construcţie în vigoare în zonă. Spaţiile vitrate reprezintă numai 10% din totalul suprafeţei acoperişului, ceea ce ajută şi la minimizarea costurilor de întreţinere.

Muzeul este conceput ca un centru social pentru oameni – un living room urban pentru Datong – ce reunește vizitatorii, arta și artiștii într-un spațiu unde pot interacționa. În inima muzeului, Marea Galerie exemplifică acest spirit cu un spațiu de expoziție flexibil, la scară generoasă, conceput pentru a găzdui lucrări de artă de dimensiuni mari comandate special, precum și performanţe și alte evenimente. Luke Fox, Foster + Partners

PROIECT: Muzeul de Artă din Datong; AMPLASAMENT: Datong, provincia Shanxi, China; SUPRAFAŢA TOTALĂ: 32.238 mp; ARHITECTURĂ: Foster + Partners; COORDONATORI PROIECT: Luke Fox, Angus Campbell; COLABORATORI: China Architecture Design & Research Group; MUZEOGRAFIE ŞI DESIGN EXPOZIŢIONAL: Lord Cultural Resources; INGINERIE STRUCTURALĂ: China Architecture Design & Research Group; ARHITECTURĂ PEISAGISTICĂ: AECOM; ILUMINAT: Claude Engle Lighting, Tsinghua University; FINALIZAT: 2021

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0