fbpx

Un exemplu de bune practici: Reabilitarea unei vile Art Deco din strada Naum Râmniceanu

ARHITECTURĂ: Claudia Moței, Locum Arhitectura TEXT: Claudia Moței, Anda Zota FOTO: Răzvan Chirilă

Obsevăm din ce în ce mai puține aplicații de bună practică în reabilitarea patrimoniului de valoare în București, însă așa arată un exemplu de aplicare a principiilor corecte în consolidarea și reabilitarea unei vile Art Deco din zona centrală a orașului, o investiție privată care demonstrează că există specialiști și tehnică în mediul particular.

Casa a fost construită în jurul anilor ’30 și se remarcă printr-un stil modernist Art Deco, des întâlnit în perioada interbelică în București. Proiectul a presupus o intervenție amplă de reabilitare și consolidare, urmărind în același timp păstrarea imaginii arhitecturale. În această idee s-au păstrat o parte din elementele considerate valoroase atât la interior, cât și la exterior.

 

În același timp nevoile evidente ale unei locuiri dupa standardele actuale au presupus o intervenție complexă asupra întregului interior. Designul de interior face referire la moștenirea clădirii din anii ’30, într-o notă contemporană.
La nivelul materialității s-au folosit finisaje naturale precum marmură, microciment și lemn. Tonurile neutre și finisajele naturale se combină pentru a crea spații liniștitoare și profund primitoare. Din punct de vedere cromatic, tonurile deschise pastelate predomină, cu rolul de a amplifica vizual spațiul, acestea fiind accentuate prin contrastul cu zone mai intunecate, cum ar fi zona de bar care este mai intimă. Relația delicată dintre lumină și întuneric creează o imagine echilibrată. Claudia Moței
Spațiile interioare sunt primitoare, păstrând un caracter neutru și liniar, uniform. Patrimoniul întâlnește aici contemporanul, îmbrățișat de amprenta design-ului arhitectei, care a restaurat și reimaginat complet această vilă urbană din strada Naum Râmniceanu. Proiectul reprezintă o oportunitate de a aplica principii de bună practică în restaurare și design, integrând tehnici moderniste și contemporane, într-o viziune care readuce la viață o clădire aflată într-o parcelare clasată ca monument istoric. Cu o atmosferă generală calmă, reconfortantă vizual și cu note calde, acest proiect propune detalii subtile, proiectate astfel încât să producă un design sensibil și sustenabil. 

PROIECT: Vila Naum; AMPLASAMENT: Strada Naum Râmniceanu, București; ARHITECTURĂ: Claudia Moței, Locum Arhitectura; ARHITECT PRINCIPAL: Claudia Moței; FINALIZAT: 2021

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0