fbpx

Un Iași pentru viitor. Foster+Partners, MVRDV, UNStudio și Zaha Hadid Architects proiectează pentru prima dată pentru un concurs de specialitate din România

Orașele au nevoie de o regenerare continuă care să contribuie la creșterea calității vieții urbane, dar care să rămână sensibile la identitatea locală fie că vorbim de istorie, peisaj architectural sau geografie. Un oraș al prezentului, al oamenilor și al comunităților, care să rămână mărturie și moștenire deopotrivă generațiilor viitoare. 

 

Plecând de la această premisă valoroasă, grupul IULIUS a inițiat un concurs internațional de arhitectură, la Iași, invitând patru birouri din topurile de arhitectură la nivel mondial cu scopul construirii unui reper arhitectural pentru oraș. Soluțiile vor fi propuse de Foster+Partners, MVRDV, UNStudio și Zaha Hadid Architects, birouri de arhitectură emblematice care și-au pus semnătura asupra unor clădiri-reper pe harta arhitectual-urbanistică internațională. Printre cele mai ambițioase proiecte ale acestora amintim: sediul Apple – Apple Park California, clădirea cu funcțiuni mixte – Markthal Rotterdam, ansamblul mixed-use Four Frankfurt și National Museum of XXI Century Arts din Roma.

 

Astfel, ieri am luat parte la vernisajul expoziției „Un Iaşi pentru viitor”, unde sunt prezentate cele 4 proiecte propuse, expoziție ce va fi deschisă publicului în perioada 30 iunie-14 iulie 2022, iar astăzi se desfășoară conferinţa „Cities of the Future” – Arhitectură vizionară cu reprezentanți ai Foster+Partners, MVRDV, UNStudio și Zaha Hadid Architects, când se va anunța și proiectul câștigător. Putem urmări rezultatele concursului pe https://learn.share-architects.com/.

 

Prin intermediul concursului, prestigioasele birouri au fost invitate să propună o soluție inovativă și sustenabilă pentru zona în dezvoltare Sf. Andrei – Anastasie Panu, care să îmbine referințele arhitecturale valoroase din centrul Iașului cu o abordare contemporană. Printre principalele obiective ale demersului se numără reprezentarea unui model de bune practici de intervenție arhitectural – urbanistică în sit protejat, patentarea unui tip de proces în care există dialog între public și privat, un progres în felul în care se abordează investițiile private, continuarea șirului de lucrări monumentale, de referință istorică și arhitecturală, de pe axa centrală a orașului, cu o construcție arhitecturală contemporană, cât și redarea încrederii în arhitectura contemporană.

 

Demersul a fost inițiat în urma unor dezbateri publice care s-a desfășurat în decembrie 2019, prin care societatea civilă a fost realmente implicată ca instrument necesar pentru conturarea unei dezvoltări asumate și dorite de oraș. 

Concursul este coordonat de o echipă de specialiști formată din istoricul Cătălin Turliuc și arhitecții Șerban Țigănaș, Augustin Ioan, Dragoș Ciolacu, Mihai Corneliu Drișcu și Matei Bogoescu.

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0