fbpx

Un joc de volume dictat de natură. Casă în Praia Grande, Portugalia

ARHITECTURĂ: Atelier Data TEXT: Anca Rotar FOTO: Richard John Seymour

Integrată în cadrul parcului natural Sintra-Cascais, această casă situată în apropierea plajei a luat naștere din spațiul gol dintre arborii de pin, pe baza ideii de fuziune/alianță între obiectul construit și cadrul natural. Astfel, poziția arborilor a generat o compoziție de mai multe volume, fiecare dintre acestea găzduind funcțiuni diferite. Dispunerea volumelor ține, de asemenea, cont de orientarea cardinală și de topografie, pentru a stabili o relație vizuală complexă cu masivul Sierra de Sintra, aflat la est de locuință. În ceea ce privește amenajarea peisageră, aceasta s-a concentrat pe menținerea intactă a pădurii de pin și transformarea ei în elementul coeziv al ansamblului.

Volumele sunt organizate strategic în jurul unei curți centrale cu piscină, un spațiu controlat dominat de natură, ce reprezintă și punctul de convergență al acoperișurilor înclinate. Nevoia de a ridica volumele față de sol – având în vedere porozitatea și permeabilitatea acestuia – a contribuit la caracterul organic al compoziției, elementele elevate fiind accentuate de vegetația care se dezvoltă dedesubtul lor.

Locuința este compusă dintr-o zonă de parcare, una de servicii – ce conține bucătăria și spațiile adiacente –, o zonă socială cu living, dining și cameră pentru pian și trei dormitoare, dintre care unul poate fi folosit și ca home office. Spațiile tehnice sunt amplasate sub volumul social, profitând de neregularitatea terenului și de elevația față de sol.

Materialele puse în operă creează un aspect brut, în acord cu organicitatea proiectului și, în același timp, conferă individualitate locuinței, ca entitate de sine-stătătoare, dar construită în dialog cu împrejurimile. Exteriorul volumelor este placat cu tablă cutată, finisată cu plută în nuanțe de gri, pentru un efect natural, neregulat, ce reflectă verticalitatea și textura trunchiurilor de pin și, la nivel functional, ajută la scurgerea apei de ploaie. În același timp, compoziția fațadelor asigură o bună izolare termică și acustică a interiorului. Curtea interioară este flancată de suprafețe vitrate, protejate de obloane de lemn, ce corespund holurilor de distribuție și mențin comunicarea vizuală între interior și exterior.

Lemnul este prezent și înăuntru, în cadrul ușilor, elementelor de tâmplărie sau pieselor de mobilier. Principalul spațiu al casei, living-ul, este marcat de un plafon casetat, care contribuie la crearea unei atmosfere primitoare, asigurând, de asemenea, o bună acustică. Pardoselile și pereții interiori sunt finisate cu microciment în nuanțe deschise de gri, căpătând un caracter simplu și luminos, în contrast cu materialitatea pronunțată a fațadelor.

În acord cu ideea dialogului cu natura și a protejării acesteia, locuința încorporează o serie de caracteristici și principii ecologice. Astfel, lemnul folosit la construcția casei este de proveniență sustenabilă și a fost ansamblat la fața locului, în timp ce alte materiale naturale folosite – precum pluta sau cânepa – contribuie la confortul termic al interiorului. Consumul de energie electrică este redus grație soluțiilor descentralizate de ventilație naturală și recuperare a căldurii.

PROIECT: Praia Grande House; AMPLASAMENT: Praia Grande, Sintra, Portugalia; SUPRAFAȚA: 428 mp; ARHITECTURĂ: Atelier Data; ȘEF PROIECT: Filipe Rodrigues; ECHIPA DE PROIECTARE: Filipe Rodrigues, Inês Vicente, Marta Frazão, António Faria, Filipa Neiva, Paulo Jorge Dias, Rafael Gomes; ARHITECTURĂ PEISAGERĂ: Polen; STRUCTURĂ/CONSTRUCTOR: Green Heritage; FINALIZAT: 2022

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0