fbpx

Un labirint de oglinzi. Pavilionul Wonderland din cadrul Romanian Creative Week 2023

ARHITECTURĂ: Elena Viziteu Ionescu, Anda Zota FOTO: Vlad Pătru

Cea de-a treia ediție a festivalului Romanian Creative Week a adunat în jurul temei centrale wonder o varietate de lucrări multidisciplinare, invitând participanții să imagineze scenarii pentru un viitor mai bun, sau perspective diferite asupra prezentului. Ca parte din pilonul central al festivalului (fashion), Pavilionul Wonderland a propus reimaginarea spațiilor creative a șase designeri de modă români consacrați, generând o raportare vizuală continuă între observator și observat prin intermediul suprafețelor oglindite.

Palatul Culturii din Iași, în interiorul căruia a fost amplasat pavilionul, are o puternică încărcătură istorică. El a fost construit în 1925 în stil neogotic, infuzat cu ornamentație orientală și elemente heraldice. Ca un ecou direct al împrejurărilor istorice, pavilionul este format dintr-un labirint cu o planimetrie perfect pătrată, ce devine în manieră intenționată un obiect înșelător, care rezonează cu contextul în care este amplasat.

 

Deopotrivă vizibil și invizibil, solid și eteric, pavilionul reflectă interiorul majestic al holului Palatului și cuprinde, în interiorul celor șase capsule, o reprezentare fizică și abstractă a spiritului creativ al fiecăruia din cei șase designeri protagoniști. Plăci metalice cu suprafețe oglindite îmbracă structura subțire de lemn care formează labirintul, transformându-l într-o stranie cutie magică deschisă. Simplitatea sa radicală contrastează cu împrejurimile, pavilionul devenind asemenea unui vid cu o prezență imaterială.

PROIECT: Wonderland Pavilion; AMPLASAMENT: Palatul Culturii, Iași; ARHITECTURĂ: Elena Viziteu Ionescu, Anda Zota; FASHION CURATOR: Ovidiu Buta; CONSTRUCTOR: Atelier Vast; ILUMINAT: Greentek Lighting; EVENIMENT: Romanian Creative Week; DURATA: 19-28 mai 2023

 

Descoperiți mai multe proiecte de arhitectură temporară în igloo #215 / Efemer / august-septembrie 2023

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0