fbpx

Un munte artificial. Hovering Kan-Too, Zhongshan, China

ARHITECTURĂ: Wutopia Lab TEXT: Anca Rotar FOTO: CreatAR Images

Situat în apropiere de podul Shenzhen-Zhongshan, o ambițioasă structură ce urmează să realizeze legătura dintre aceste două orașe, și parte a planului Chinei de a crea cel mai mare megalopolis din lume, showroom-ul numit Hovering Kan-Too este o clădire spectaculoasă, gândită pentru a deveni un punct de reper pentru o nouă dezvoltare urbană. În același timp, el este inspirat de formele naturale, neregulate ale munților, „modelate” atât de acțiunea factorilor de mediu cât și a imaginației umane, și reprezentând un simbol important în cultura chineză tradițională, unul care poate fi ușor abstractizat în mai multe tipuri de forme arhitecturale contemporane.

Cu o înălțime maximă de 21 m, noua clădire este caracterizată de o volumetrie unică, pentru a răspunde formei de diamant a sitului. Coloana geometrică a bazei se transformă într-o formă pură, dar aparte, decupată în așa fel încât să sugereze contururile schimbătoare ale unui masiv muntos. Realizate dintr-un material pe bază de polimeri, panourile de fațadă au grade de porozitate diferite, pentru a crea un aspect expresiv, de membrană translucidă. Distanțarea acesteia față de structura propriu-zisă generează o serie de spații ambivalente, nici interior, nici exterior, pline de verdeață și cu un microclimat propriu.

Pentru volumul suspendat, albul a reprezentat alegerea cromatică cea mai sigură și, în același timp, în acord cu conceptul, el evocând aspectul unui masiv acoperit de zăpadă. În schimb, acoperișul din lamele de aluminiu, dotat cu un amfiteatru care deschide perspective panoramice asupra împrejurimilor, a fost pictat într-o nuanță intensă de portocaliu. Văzut dinspre stradă, volumul alb pare să își schimbe forma, culoarea și gradul de luminozitate, iar suprafețele viu colorate, vizibile datorită variațiunilor de înălțime, constituie un element plăcut și surprinzător, la fel ca în cazul unui munte observat de la distanță, unde suprafețele înzăpezite alternează cu cele de rocă expusă.

Aceeași nuanță de portocaliu este prezentă și în interior, care păstrează și caracterul spectaculos al proporțiilor. Atriumul este unul generos, de 16x30m, suținut de pereții structurali ce integrează circulațiile și alte funcțiuni adiționale. Panourile curbe din tablă perforată de aluminiu sunt prezente în întregul spațiu, formând arce continue pentru a crea impresia de „tunel” săpat în munte. De asemenea, ele orientează atriumul către exteriorul de care este separat numai de bariera transparentă a pereților de sticlă și, având grade diferite de deschidere, contribuie la ventilarea naturală a interiorului. În „inima” atriumului, panourile delimitează spațiul ocupat de piesa centrală a showroom-ului, o machetă digitală a noii dezvoltări urbane, cu lungimea de 15m, amplasată sub luminatorul de la nivelul superior.  

Spațiul „tunelului” portocaliu continuă către zonele de circulație spre etaj, unde mediul se transformă într-unul dominat de nuanțe de alb. Aici, organizarea spațiilor a fost inspirată de aspectul satelor tradiționale. Astfel, sălile de ședințe, precum și spațiile de primire și cele de expunere sunt „case” de sine stătătoare, cu acoperiș înclinat, grupate în mod neregulat, natural în jurul spațiului central al atrium-ului. Fiecare dintre aceste unități are acces către spațiul semi-deschis conținut de membrana clădirii, garantând în permanență posibilitatea unui moment de retragere.

Munții sunt simple formațiuni geologice. Ei nu ucid în mod deliberat și nici nu doresc să placă în mod deliberat: orice proprietăți emoționale pe care ei le-ar poseda nu sunt decât rodul imaginației umane[…] Cei care călătoresc pe vârfuri de munte sunt pe jumătate îndrăgostiți de ei înșiși și pe jumătate îndrăgostiți de uitare. „Munții din minte”, Robert Macfarlane

PROIECT: Showroom Hovering Kan-Too; AMPLASAMENT: Insula Ma’an, Zhongshan, Guangdong, China; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 1.800 mp; ARHITECTURĂ: Wutopia Lab, ArchUnits; ARHITECT PRINCIPAL: Yu Ting, MANAGER PROIECT: Dai Xinyang; ARHITECT PROIECT: Zhang Shuojiong; STRUCTURĂ, INSTALAȚII: CAPOL, Zhang Wei, Zhao Weiguo, Liu Jin (instalații apă), Li Na (HVAC), Liang Wenfeng (instalații electrice); CONSTRUCȚIE FAȚADE: Dadi Façade, Wang Zhongli, Li Jinlong, Wang Shuai; CONSTRUCȚIE INTERIOR: G.ART, Li Wei, Yuan Junlong, Xue chao, Gao Dongwei, Tan Jiabin, Zhang Hongru, Wang Rui, Zhang Gongbo, He Qing, Wang Shouheng, Zhou Fengfu; DECORAȚIUNI: G.ART, Liang Qian, Zheng Yawen, Hua Ke, Chen Yiwen, Cheng Rangrang; ILUMINAT: Zhang Chenlu, Wei Shiyu, Liu Xueyi; FINALIZAT: 2022

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0