Un nor ce pluteşte deasupra pădurii. Cloud Center, Aranya, Qinhuangdao, China

Biroul chinez MAD Architects, condus de Ma Yansong, semnează proiectul unei clădiri multifuncţionale ce va fi construită în oraşul port Qinhuangdao din nord-estul Chinei. Cu linii organice ce par să pulseze, şi creând impresia că s-ar afla într-o stare de permanentă suspensie deasupra pădurii din apropierea ţărmului mării, structura va constitui un nou punct de reper pentru cartierul Aranya, zonă exclusivistă şi hub al artelor în plină ascensiune.

Prevăzută cu o sală de conferinţe, un mic teatru şi spaţii de expunere, clădirea va găzdui mai multe funcţiuni legate de viaţa culturală locală. Ea va fi înconjurată de o generoasă grădină amenajată peisagistic cu piatră naturală de culoare albă şi spaţii verzi cu linii ondulate, în stilul grădinilor tradiţionale asiatice. Aceasta va fi separată de împrejurimi de un zid circular care va semnala pătrunderea într-un spaţiu calm, cu un aer oniric, detaşat de realitate, dar care, datorită înălţimii reduse, va permite trecătorilor să privească în interior.

Masterplan
Masterplan

Văzută de la distanţă, clădirea va apărea ca un nor ce pluteşte deasupra pădurii şi chiar se va comporta ca o asemenea formaţiune, datorită anvelopantei lucioase, proiectate să reflecte progresia luminii pe parcursul zilei şi schimbările condiţiilor atmosferice. Aspectul simplu şi pur prevăzut pentru exterior va fi obţinut prin realizarea faţadei din sticlă albă imprimată hiperbolic, care va accentua, de asemenea, şi senzaţia de plutire.

aranya_cloud_center_9

Accesul principal va fi marcat de o piscină, care va reflecta atât clădirea cât şi norii de deasupra ei, estompând şi mai mult graniţa dintre arhitectură şi natură şi dintre interior şi exterior.

Diagramă structurală
Diagramă structurală

Pentru obţinerea formei de nor plutitor, vor fi folosite o serie de elemente structurale suspendate, de dimensiuni monumentale, cea mai mare dintre ele având o lungime de 30 m. Acestea vor susţine întreaga greutate a „norului”, eliminând nevoia de piloni şi lăsând, astfel, interiorul liber şi fluid.

aranya_cloud_center_10

Principalul spaţiu interior, o generoasă sală multi-funcţională, a fost gândit pentru a crea impresia de expansiune către cer, amplificată de mai multe luminatoare ce vor permite razelor soarelui să pătrundă înăuntru, minimizând consumul de energie. Suprafeţele ample şi pereţii mobili vor asigura flexibilitatea interiorului, permiţând mai multe scenarii de reconfigurare rapidă, pentru a putea acomoda evenimente variate precum expoziţii, spectacole de teatru sau conferinţe.

aranya_cloud_center_11

Lucrările de construcţie au fost demarcate în martie 2021 şi se estimează că vor fi finalizate până la sfârşitul anului, urmând ca inaugurarea noului centru să aibă loc în 2022.

aranya_cloud_center_12

PROIECT: Aranya Cloud Center; AMPLASAMENT: Qinhuangdao, Provincia Hebei, China; SUPRAFAŢA TERENULUI: 3.853 mp; SUPRAFAŢA CONSTRUITĂ DESFĂŞURATĂ: 2.579 mp; ARHITECTURĂ: MAD Architects; COORDONATORI PROIECT: Ma Yansong, Dang Qun, Yosuke Hayano (parteneri), Kin Li (asociat); ECHIPA: Yin Jianfeng, Liu Hailun, Chen Hungpin, Edgar Navarrete, Pittayapa Suriyapee, Luis Torres, Chen Yi-en, Zhang Chao, Li Gang; AN ESTIMAT PENTRU FINALIZARE: 2022

Descoperiţi mai multe despre aplicaţiile celor mai recente tehnologii în arhitectură şi urbanism în igloo #203 / august – septembrie 2021 / New Tech, în curând pe piaţă