fbpx

Un nou artist reprezentat de Gaep: Théo Massoulier

Théo Massoulier, Anthropic Combinations of Entropic Elements, imagine din expoziția Jeune création internationale, Bienala de la Lyon, IAC Villeurbanne, 2019

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.

Interesul lui Massoulier față de procese de co-evoluție, hibridizare, metamorfoză și inseparabilitate  se manifestă printr-o practică artistică inspirată de biologie, inginerie genetică, filosofie, precum și de estetica biopunk, a jocurilor de simulare și a artei Neo-Geo.

 

Sculpturile, instalațiile și picturile lui destabilizează demarcațiile dintre organic și sintetic, uman și non-uman, manual și robotizat. Ele ridică, astfel, întrebări despre aspirațiile noastre de dezvoltare continuă a tehnologiei, inclusiv prin fuzionarea tehnologiei și a biologiei în editarea genetică; utopiile și distopiile create de perspectiva automatizării complete; contradicțiile consumului și ale dorinței, precum glorificarea anumitor obiecte în paralel cu dematerializarea tot mai mare a unor activități sau servicii.

 

„Mă interesează tensiunile sistemice dezvăluite de crizele Antropocenului și esteticile care le însoțesc: principiul metamorfozei și al emergenței, fluidificarea structurilor, tehnologizarea vieții – toate acestea în lumina conceptului de entropie și a dialecticii resurse-deșeuri”, explică Théo Massoulier.

 

Andrei Breahnă, co-fondatorul Gaep, spune despre noul artist reprezentat de galerie: „Pe parcursul ultimilor opt ani, Théo Massoulier a creat câteva serii de lucrări care se bazează pe concepte științifice și întrebări filosofice pentru a activa scenarii speculative. Deși eterogene, asamblajele lui sunt extrem de riguros construite din punct de vedere formal și conceptual. Ele se aseamănă adesea unor micro-peisaje colorate sau unor creaturi zoomorfe SF și subliniază interconectarea fundamentală a tot ceea ce ne înconjoară. Ne bucurăm că le vom putea prezenta publicului nostru. Proxima expoziție a artistului la Gaep va include noi asamblaje din seriile 5G și CriSpr, realizate pentru acest solo show, alături de picturi cu basoreliefuri.”

 

Théo Massoulier, Anthropic Combinations of Entropic Elements, imagine din expoziția Jeune création internationale, Bienala de la Lyon, IAC Villeurbanne, 2019

 

Scurtă biografie

Théo Massoulier (născut în 1983, trăiește și lucrează în Lyon, Franța) a absolvit licența (în 2014) și masterul (în 2016) la École nationale supérieure des beaux-arts de Lyon. Lucrările lui au fost prezentate în expoziția de grup Metamorphe(S) de la Musée d’art contemporain de Montélimar (2022), la Bienala de la Lyon (în cadrul Jeune création internationale, 2019) și în timpul Bienalei de la Veneția (HyperPavilion, Arsenale Nord, 2017). În 2023 a avut expoziții personale la galeria Meessen De Clercq din Bruxelles și în spațiul non-profit Galerie Tator din Lyon, iar expoziția sa de la Les Quinconces din Le Mans, în 2022, a fost însoțită de o publicație.

 

Despre Gaep

Gaep este o galerie de artă contemporană cu un program de expoziții ce prezintă lucrările unor artiști consacrați sau în curs de afirmare. Fondată în 2014 de Andrei Breahnă (manager cultural) și Raluca Șoaita (arhitectă), activitatea sa se axa, inițial, pe practici artistice din Europa de Est. Actualul program cuprinde practici ce exprimă diferite contexte sociopolitice și poziții generaționale, într-o încercare de a transcende granițele stabilite și de a circula lucrări de artă și idei în noi moduri. Gaep reprezintă 13 artiști — Răzvan Anton, Pavel Brăila, Felipe Cohen, Vlatka Horvat, Théo Massoulier, Sebastian Moldovan, Damir Očko, Cătălin Pîslaru, Mihai Plătică, Raluca Popa, Marilena Preda Sânc, Mircea Stănescu, Ignacio Uriarte — și colaborează pe termen lung cu alți doi — Radu Cioca și Tania Mouraud. În cei peste nouă ani de activitate, a prezentat 42 de expoziții în galerie și 7 online și a participat la 27 de târguri internaționale de artă. Premii și nominalizări: Mircea Stănescu – nominalizare la Premiul Radio România Cultural 2022, categoria Arte vizuale, pentru expoziția personală Meditation upon Measure; Marilena Preda Sânc – Premiul Radio România Cultural 2020, categoria Arte vizuale, pentru expoziția personală Subjective (De)Constructions; Opening Prize la târgul ARCOmadrid 2019, cu o prezentare Ištvan Išt Huzjan; Sardi per l’arte Back to the Future Special Mention la Artissima 2017, cu o prezentare Marilena Preda Sânc. În octombrie 2023, Gaep s-a mutat la o nouă adresă, lângă Parcul Cinema Floreasca, renovată complet și regândită din punct de vedere arhitectural ca o galerie cu spațiu expozițional și zonă dedicată pentru evenimente.

 

 

Credite imagini

  1. Théo Massoulier, Anthropic Combinations of Entropic Elements, imagine din expoziția Jeune création internationale, Bienala de la Lyon, IAC Villeurbanne, 2019, foto: Blaise Adilon; prin amabilitatea artistului și a galeriei Gaep
  2. Portret Théo Massoulier; foto: Blandine Soulage; prin amabilitatea artistului și a galeriei Gaep

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0