fbpx

Un palat pentru păsări într-un parc din Amsterdam

AUTORI: Studio Ossidiana TEXT: Anca Rotar FOTO & VIDEO: Riccardo de Vecchi

The Birds’ Palace este o intervenție peisageră punctuală, inaugurată în cadrul ediției 2021 a festivalului internațional KadS (Kunst aan de Schinkel – Art at the Schinkel), desfășurat la fiecare 2 sau 3 ani în cartierul Schinkel din Amsterdam și dedicat prezenței artei în spațiul public. Examinând modurile în care natura și cultura se întrepătrund, proiectul pornește de la simbolistica păsărilor și atrage atenția asupra rolului crucial jucat de acestea în cadrul ecosistemelor prin dispersarea de semințe, ceea ce favorizează răspândirea diferitelor specii de plante, regenerarea florei sălbatice și îmbunătățirea calității solului.

În numeroase culturi din întreaga lume, păsările sunt văzute ca ființe care fac legătura dintre cer și pământ și poartă o bogată încărcătură metaforică, ele simbolizând aspirațiile umane și concepte precum libertate, călătorie și descoperire. Habitatele lor se intersectează și interacționează cu cele ale oamenilor, iar ciclurile lor de viață sunt profund afectate de activitatea umană.

Plecând de la aceste premise, echipa Studio Ossidiana a creat o insulă plutitoare, ancorată în cadrul unui iaz din Vondelpark, ce favorizează interacțiunea dintre oameni și păsări din diferite specii. Parc-în-parc, cu o împrejmuire din corten, care îi dă un aer de fortăreață năpădită de vegetație, intervenția conține stinghii și hrănitoare pentru păsări, încurajându-le să ocupe insula.

Păsările care populează acest spațiu dispersează semințe și fertilizează solul, jucând rolul de „grădinari” ai micii insule. Albinele și fluturii atrași de plantele ce înfloresc aici atrag, la rândul lor, păsări insectivore. Astfel, numeroase specii își găsesc aici un loc propice, iar structura, vizibilă de pe malul lacului, devine un nou punct de interes pentru cei ce își petrec timpul observând păsările.  

 

PROIECT: The Bird’s Palace; AMPLASAMENT: Vondelpark, Schinkel, Amsterdam; AUTORI: Studio Ossidiana; ECHIPA: Giovanni Bellotti, Alessandra Covini, Marie Saladin, Lyuba Viller, Mariagiulia Pistonese, Ebru Güner; EXECUTANT: Vic Landscape; AN: 2021

 

Descoperiți noi perspective asupra relației dintre arhitectură și peisaj în igloo 214 / Peisajul recent / iunie – iulie 2023

 

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0