fbpx

Un vechi abator transformat într-un spațiu dedicat artei. PLATO Contemporary Art Gallery, Ostrava, Republica Cehă

ARHITECTURĂ: KWK Promes TEXT: Anca Rotar FOTO: Juliusz Sokolowski, Jakub Certowicz

În 2017, Primăria din Ostrava a lansat un concurs pentru renovarea unei clădiri istorice protejate, pe vremuri abator, și transformarea ei într-o galerie de artă contemporană. La momentul demarării competiției, structura existentă, mărturie a trecutului industrial al orașului, se afla într-o stare avansată de degradare. Proiectul câștigător, aparținând unui birou de arhitectură din Polonia, a mizat pe păstrarea detaliilor care țin de istoria clădirii, precum cărămida înnegrită, și adăugarea unui strat contemporan, prin folosirea microcimentului pentru reconstrucția elementelor pierdute.

Deschiderea este ideea principală din spatele proiectului, de aici derivând modul de tratare a golurilor ca scurtături ce leagă clădirea de oraș. O serie de pereți rotativi, sub forma unor „plombe” din microciment care acoperă golurile existente în fațada istorică, mențin contactul vizual neîntrerupt între interior și împrejurimi. Doi dintre aceștia marchează intrările în clădire, în timp ce restul de patru realizează legătura dintre galeriile de expunere și exterior.

În ciuda aspectului masiv, acești pereți rotativi se închid etanș, fiind acționați de un mecanism ascuns sub podele, care nu necesită lucrări de întreținere decât o dată pe an. De altfel, soluția s-a dovedit una oportună și pentru artiști și curatori, deschizînd noi posibilități pentru democratizarea artei, prin aducerea operelor în spațiul public din jurul clădirii.
perete_rotativ_kwk-promes-plato-contemporary-art-gallery-05-juliusz-sokolowski

Aripa prăbușită a fostului abator a fost reconstruită aproape în totalitate, iar resturile de cărămidă au fost recuperate și folosite pentru completarea zidurilor avariate. Pentru vitraje s-a folosit sticlă imprimată ceramic, al cărei aspect închis și mat reprezintă o aluzie la istoria clădirii, prin evocarea imaginea ferestrelor înnegrite de funingine și, de asemenea, temperează lumina puternică din interiorul spațiilor de expunere.

Acoperișurile prăbușite, inițial din lemn învelit cu pîslă închisă la culoare, au fost înlocuite cu structuri de oțel, acoperite cu o membrană subțire, într-o nuanță deschisă, pentru a evita supraîncălzirea. Înăuntru, pereții au fost izolați cu placă minerală și finisați cu tencuială pe bază de var.

Deși amenajarea spațiului înconjurător nu era inclusă în brief-ul proiectului, arhitecții au reușit transformarea sa, convingând autoritățile locale să renunțe la pavajul din beton. După îndepărtarea acestuia, solul contaminat a fost reabilitat, iar întinderea de teren a fost transformată într-un parc public cu specii diverse de plante, dotat cu bazine de retenție a apei de ploaie. Astfel, clădirea și împrejurimile formează un ansamblu unitar, inclusiv, cu rolul de a sensibiliza publicul general nu numai față de arta contemporană, ci și față de problemele de mediu.
final_kwk-promes-plato-contemporary-art-gallery-03-jakub-certowicz

PROIECT: PLATO Contemporary Art Gallery; ADRESA: Porážková 3395/26, 702 00 Ostrava, Republica Cehă; SUPRAFAȚA TERENULUI: 11 417 mp; SUPRAFAȚA BRUTĂ: 3 601 mp; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ LA SOL: 2 105 mp; SUPRAFAȚA UTILĂ: 2 841 mp; ARHITECTURĂ: KWK Promes; AUTORI: Robert Konieczny, Michał Lisiński, Dorota Skóra; CO-AUTORI: Tadeáš Goryczka, Marek Golab-Sieling; ECHIPA DE PROIECTARE: Agnieszka Wolny-Grabowska, Krzysztof Kobiela, Adrianna Wycisło, Mateusz Białek, Jakub Bilan, Wojciech Fudala, Katarzyna Kuzior, Karol Knap, Damian Kuna, Magdalena Orzeł-Rurańska, Elżbieta Siwiec, Anna Szewczyk, Jakub Pielecha, Kinga Wojtanowska; STRUCTURĂ ȘI INSTALAȚII: MS – Projekce; ARHITECTURĂ PEISAGERĂ: Denisa Tomášková; CONSTRUCTOR: Zlínstav; CLIENT: Primăria din Ostrava; FINALIZAT: 2022; PREMII: Grand Prix of Architects 2023, Republica Cehă  – câștigător la categoria Reconstrucție; Premiul Național pentru Arhitectură al Republicii Cehe 2023 – finalist; BigMat International Architecture Award 2023 – câștigător al Premiului Național al Republicii Cehe, mențiune specială din partea Juriului internațional; Patrimonium Pro Futuro 2023, premiu acordat de Institutul Național al PAtrimoniului din Republica Cehă – câștigător la categoria Reconversie patrimoniu

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0