fbpx

Unde se fabrică sociabilitatea. Sau despre viitorul comunităților urbane

Marți, 18 octombrie, de la ora 19.00, ARCEN organizează alături de Institutul Francez din București, un dialog eveniment cu un invitat special – Antoine Burret, cofondator Third Place Making Foundation, cercetător la Geneva, Paris, în cadrul Comisiei Europene și expert internațional specializat în tiers-lieux.

Subiectul întâlnirii de marți este „Unde se fabrică sociabilitatea. Sau despre viitorul comunităților urbane” și face parte din cadrul seriei de conferințe urbane „Réinventer la ville / Pledoarii pentru viitorul Bucureștiului”, organizate la Cinema Elvire Popesco (bd-ul Dacia 77). 

 

Accesul se face pe bază de rezervare: https://bit.ly/3CuKdS2. Conferința va fi urmată de un dialog moderat de Edmond Niculușcă și Julien Chiappone-Lucchesi.

Locuitorii orașelor contemporane au nevoie, azi, mai mult ca niciodată de spații de întâlnire. Nevoia de convivialitate și de a aparține unui loc unde mai mulți oameni să facă lucruri împreună e o nevoie reală a lumii în care trăim, iar conceptul de “tiers lieux”, necunoscut în România, definește această raportare la spațiul de întâlnire.
“Les tiers-lieux” reunesc oameni diferiți, cu valori diferite, care reinventează modul de a lucra și de a trăi împreună. Este locul oamenilor cu competențe ridicate și expertiză, care refuză un mod de lucru convențional. E reunirea oamenilor într-o nouă formă de organizare socială, o revoluție a sociabilității.
 
ARCEN și Institutul Francez au deschis, încă din martie, dialogul despre oraș în căutarea soluțiilor pentru viitorul Bucureștiului aflat într-un context critic, care se suprapune cu provocări urbane la nivel mondial. Orașele lumii se confruntă astăzi cu probleme multiple: schimbări climatice, izolarea unor comunități și lipsa incluziunii lor, poluare, dezastre și violențe, inegalități, stres, dezumanizarea spațiilor urbane. Răspunsurile la aceste probleme depind de implicarea experților, a locuitorilor și de un dialog nu numai la nivel local, național, dar și la nivel european. Orașele sunt organisme vii, complexe iar un dialog între ele înseamnă schimb de expertiză, de energie, de idei.
 
„Réinventer la ville / Pledoarii pentru Viitorul Bucureștiului” este un proiect ARCEN, realizat alături de Institutul Francez din România, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN și susținut de Forte Partners, Niro Investment Group, Alexandrion Group, Byzantium. Partener: Villa Noël Cerefrea.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0