fbpx

Unde urbanismul întâlneşte joaca – Habitat

Habitat este un joc de societate născut şi crescut în Odaia Creativă. O iniţiativă de educaţie culturală, un mod plăcut de a petrece timpul liber, Habitat aduce noţiunile de „planificare urbană” şi „patrimoniu” mai aproape de bucureşteni. Prin joc.

Inedit prin formă, esenţial prin conţinut, Habitat se doreşte, în primul rând, o metodă educaţională despre realitatea urbană a Bucureştiului şi interesele divergente ce o fragmentează. Şi, abia în al doilea rând, un joc de societate, într-o frumoasă cutie care face cu ochiul din prima, în timp ce mesajul se lasă descoperit treptat. Ce se găseşte înăuntru? Cărţi de joc, piese de lemn, marcaje ale jucătorilor, toate folosite în confruntarea dintre echipa „Demolatorilor” şi echipa „Restauratorilor”, ale căror misiuni reflectă denumirile. În plus, o hartă stilizată a zonei din centrul Bucureştiului folosită ca planşă de joc, în care veţi recunoaşte 60 de case reprezentative pentru arhitectura capitalei, reproduse cu măiestrie de ilustratorul jocului – Dan Ungureanu.

Unde urbanismul întâlneşte joaca – Habitat

Într-o adevărată lecţie de investiţie imobiliară, jucătorii trebuie să îşi investească strategic capitalul iniţial de 100 de galbeni, astfel încât miza jocului să fie atinsă: modificarea legislaţiei de urbanism în favoarea propriei echipe. Confruntarea implică existenţa unor planuri tactice bine stabilite: clasând unele clădiri ca monumente istorice, restauratorii reuşesc să atragă de partea lor comunitatea locală din zonă şi pot astfel intenta mult mai uşor procese demolatorilor pentru acţiunile lor. Aceştia au obligaţia să răspundă plătind amenzi sau să folosească o serie de cărţi de forţă care le facilitează jocul: ajutorul unui investitor din umbră, prestaţia unui avocat veros, documentaţia pentru un PUZ ilegal.

Unde urbanismul întâlneşte joaca – Habitat

Nu lipsesc din joc nici întâmplările reale (şi amuzante!) din viaţa urbei: festivaluri de film şi de teatru, moşteniri-surpriză, opţiuni pentru contractarea unui credit avantajos, crize economice şi boom-uri imobiliare. Prin folosirea echilibrată a resurselor pe care le deţin, jucătorii hotărăsc soarta oraşului: Bucureştiul poate deveni un oraş creativ ce aparţine locuitorilor săi sau o metropolă uniformă subordonată unor interese economice deficitare.

Jocul se găseşte în cafenele, ceainării, muzee din Bucureşti şi se poate juca cu până la 6 jucători.

Proiectul Habitat a fost finanţat de Ambasada Franţei din România şi Observatorul Urban prin Timbrul pentru Arhitectură, cu sprijinul ECDL România.

Asociaţia Odaia Creativă este o organizaţie nonguvernamentală şi nonprofit care a luat fiinţă de la multe idei şi întâlniri în odăi de munte şi de oraş. Asociaţia are ca principale obiective susţinerea economiei creative, promovarea educaţiei culturale, dezvoltarea şi adaptarea instrumentelor financiare pentru sustenabilitatea domeniului cultural. Formată în iunie 2010, Odaia Creativă reuneşte un grup de tineri cu expertiză în diverse domenii: arhitectură, educaţie, studii culturale şi dezvoltare regională

Imagini: Cristian Niculici, Dan Ungureanu

Foto: Dan Dumitriu

*În numărul prezent al revistei igloo, s-a strecurat o erată în legătură cu numele domnului Cristian Niculici. Ne cerem scuze!

Articolul poate fi citit integral în numărul 120-121 al revistei igloo, pe care îl puteţi comanda de aici.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0