fbpx

Union Station – un nod de mobilitate urbană intermodală

[mp_row]

[mp_span col=”12″]

[mp_text]

După zeci de ani în care a îmbrățișat cultura automobilului, societatea americană schimbă direcţia şi începe să înţeleagă  avantajele transportului în comun. În oraşul Denver, nou-inaugurata Union Station reprezintă un nod de mobilitate urbană intermodală şi face din zonă un reper pentru comunităţile orientate spre optimizarea transportului public.

[/mp_text]

[/mp_span]

[/mp_row]

[mp_row]

[mp_span col=”12″]

[mp_image id=”2648″ size=”large” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” caption=”false” align=”left” margin=”10,none,none,none”]

[/mp_span]

[/mp_row]

[mp_row]

[mp_span col=”12″]

[mp_text]

Clădirea istorică a Union Station din Denver,  amplasată la marginea zonei de afaceri a oraşului, este un frumos exemplu de stil Beaux Arts în SUA. SOM a primit misiunea de a extinde şi de a transforma staţia existentă într-un nod major de transport regional. Pentru aceasta, biroul de arhitectură a propus amenajarea celor opt hectare de şine fe­roviare ca un spaţiu de tranzit urban ce orchestrează şinele tramvaiului, ale trenurilor locale şi regionale, rutele de autobuz şi bicicletă, precum şi pasaje pietonale într-un nod de circulaţie intermodal, complex şi intuitiv.

[/mp_text]

[/mp_span]

[/mp_row]

[mp_row]

[mp_span col=”12″]

[mp_image id=”2651″ size=”large” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” caption=”false” align=”left”]

[/mp_span]

[/mp_row]

[mp_row]

[mp_span col=”12″]

[mp_text]

Terminalul ce măsoară 300 de metri lungime joacă un rol dublu, atât ca nod de circulaţie, cât şi ca spaţiu de tranzit urban care face le­gătura între reţeaua de rute de transport şi zonele rezidenţiale din vecinătate. Culorile vii şi lumina naturală au un rol în orientare, în timp ce terasele atrăgătoare şi finisajele de sticlă galbenă îi oferă călătorului o experienţă aparte. O serie de luminatoare şi pavilioane de sticlă aduc la interior multă lumină naturală, accentuând dinamismul şi spectaculozitatea structurii.

Staţia de tramvai, adecvată cerinţelor actuale în reţeaua globală de transport, este gândită pentru a răspunde nevoilor călătorilor care se deplasează pe distanţe mai mici. Designul este adaptat la scara oraşului, cu referinţă la tubulatura de oţel şi la bolta gării, reinterpretate şi redimensionate.

[/mp_text]

[/mp_span]

[/mp_row]

[mp_row]

[mp_span col=”12″]

[mp_image id=”2652″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” caption=”false” align=”left”]

[/mp_span]

[/mp_row]

[mp_row]

[mp_span col=”12″]

[mp_text]

Staţia de tramvai demonstrează astfel modul foarte profesionist în care arhitecţii au conceput fiecare detaliu pentru a răspunde funcţiunii şi contextului – avem de-a face cu un proiect complex, unitar prin strategii bine puse la punct şi o paletă de materiale comune, dar în egală măsură divers, cu spaţii care oscilează între grandios şi liniştit, prin redimensionări bine potrivite.

Unul dintre cele mai semnificative astfel de proiecte din Statele Unite, reamenajarea fostei gări Denver Union reprezintă totodată un studiu de caz asupra puterii transformatoare a designului urban orientat spre transport. Această investiţie publică substanţială a dat naştere unui val de colaborări public-privat fără precedent.

Luând în calcul patrimoniul arhitectural, dar orientându-se în esenţă spre viitor prin  dimensiunea tehnologică şi accentuarea spiritul urban, staţia Denver Union setează un nou standard pentru nodurile de transport intermodale ale secolului 21.

[/mp_text]

[/mp_span]

[/mp_row]

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0