fbpx

Universul ceramic în tendințe 2022/2023

TEXT: Manuela Zipiși; FOTO: courtesy of ASCER

Ceramica nu încetează să ne surprindă dintotdeauna prin versatilitate, anduranță și prin manifestările sale artistice pe care arhitecți, designeri ori meșteșugari i le-au dat de-a lungul timpului. Depășind cadrul domestic, ceramica este utilizată în proiecte arhitecturale de anvergură, dovedind-și calitățile cameleonice, inclusiv în combinație cu tehnologii de ultimă oră.
Una dintre țările cu importantă tradiție în fabricarea plăcilor ceramice este Spania, iar în zona Castellón de la Plana, oraș din Comunitatea Valenciană sunt concentrate unele dintre fabricile cele mai cunoscute la nivel mondial (Porcelanosa, Cevica, Grespania, Vives, Bestile, Apavisa etc.). Multe dintre acestea au demarat ca business-uri de familie, și, deși mulți pași ai procesului de fabricare sunt tehnologizați, unele fabrici au păstrat și o parte de manufactură tradițională.
De altfel la Valencia (care anul acesta se bucură și de efervescenta titulatură de Capitală Europeană a Designului) are loc, anual, unul dintre cele mai importante târguri de profil Cevisama, unde se dă și tonul tendințelor ceramice ale momentului. Deși anul acesta târgul nu a avut loc din cauza pandemiei, producția ceramică a celor 137 de fabrici spaniole și intenția lor de a ajunge la un nivel zero al emisiei de gaze cu efect de seră până în 2050 (conform ASCER – Asociación Española De Fabricantes De Azulejos Y Pavimentos Cerámicos) merge înainte. Cât despre trendurile ceramice ale momentului (2022-2023), au fost la rândul lor influențate de transformările profunde cu care umanitatea se confruntă în ultimii ani.
Apavisa_Lamiere
Elbarco_Impression-Beige-Cronos

Conform analizei realizate de The Institute for Ceramic Technology’s Home Product Unit în colaborare cu AIDIMME și AITEX, preocuparea pentru sănătate, sustenabilitate, mobilitatea, metaversul și criza valorilor sunt printre cele mai importante criterii care au influențat inclusiv paradigma generală a designului lui acasă, care a devenit un spațiu semnificativ mai important în viețile noastre. Cercetarea dezvăluie patru tendințe generale ale ceramicii: expresii ale naturii, emoții asumate, echilibru exuberant și lux enigmatic.

Expresii ale naturii
Natura a fost și este mai prezentă ca niciodată în casele noastre în acești ani iar nevoia de a fi într-un permanent contact cu ea a căpătat un nou nivel de înțelegere. În domeniul ceramic tendința s-a materializat printr-o experimentare cu texturi și nuanțe inspirate de natură și de caracterul biodegradabil, reutilizabil al materialelor. Materiale reutilizate, aspect lemnos, tonuri calde, telurice, finish-uri imperfecte, metalice  – sunt doar câteva dintre rezultatele ceramice ale acestui trend.

Bellacasa_Coralina
Kerabengrupo_Chrome

Emoții asumate
Trăindu-ne la cote maxime vulnerabilitatea am pășit în era în care conexiunea cu ceilalți, empatia și asumarea emoțiilor și trăirilor sunt esențiale. Și cum petrecând atât de mult timp acasă în ultima vreme, starea de bine fizică și psihică este esențială, acest trend încearcă, prin combinația de culori, texturi și finisaje să ofere o conexiune fluidă cu exteriorul și o senzație de relaxare. Apar astfel în scenă pattern-uri organice și designul biofilic. Nu este neglijat nici interesul acordat proprietăților antibacteriene ale plăcilor ceramice care sunt tratate pentru a absorbi excesul de umezeală.

Cevica

Echilibru exuberant
Minimalismul nu a dispărut dar este contrabalansat de o tendință jucăușă căreia nu îi este teamă de contraste, culori și alăturări fanteziste de pattern-uri. Materialele devin un festin tactil, inspirându-se din curentele anilor 1960-1970 și din arta colajului.

Lux enigmatic
Universul virtual și estetica digitală sunt componentele acestei noi tipologii ale luxului. Metalul, sticla, rășina și marmura intervin în ecuație pentru finish-uri glam, cu efect macro. Senzația de futurism este elementul cheie al trendului.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0