Upfield – Un mediu de lucru nou

58970-main_5275-1_58970_sc_v2com

Biroul olandez JDWA (Johan de Wachter Architecten) a câștigat un premiu Architizer A+ prin transformarea unei mansarde mari, neutilizate, într-un mediu de lucru durabil, dinamic și contemporan pentru compania Upfield.

Unilever a separat departamentul lor de margarină și creme, care va continua ca o companie independentă numită Upfield. Noua firmă își va reuni toate activitățile din Rotterdam pe un singur amplasament. Birouri, cercetare și dezvoltare, logistică și producție vor avea loc într-un unic complex de clădiri.

Parterul amplasamentului e utilizat ca fabrici pentru diferite produse, zone logistice și depozite. Etajele superioare sunt neutilizate sau subutilizate. În acest proiect echipa de proiectare JDWA a făcut o conversie şi o extindere, înţelegând profund resursele existente, dar mai ales viitorul companiei. Arhitecţii au investigat cum și ce părți ale clădirii ar putea fi refolosite pentru noile programe de birouri și întâlniri.

Până acum au fost realizate două proiecte: Becelhuis (2018) și Attic & Villa (2019). Toate intervențiile arhitecturale din ansamblul existent reprezintă ambiția companiilor de a lucra diferit. Alături de un număr mare de stații de lucru, sunt realizate săli de întâlnire formale și informale.

Datorită muncii speciale pe care o face Upfield, bucătăriile și ghișeele de degustare fac parte din program. Reconsiderarea programului standard de birou a implicat includerea unui mix vibrant de săli de întâlnire informale și formale. Locurile de muncă devin spaţii nealocate, complet flexibile şi susţin un mediu de lucru agil contemporan.

58979-main_5275-1_58979_sc_v2com

Proiectele pentru Attic și Becelhuis reprezintă noua identitate Upfield în contextul istoric din Rotterdam. Interioarele sunt proiectate în strânsă colaborare cu reprezentanții companiei. Materializarea, conceptele de lucru, mobilierul și spaţiile verzi sunt exemple în acest sens. Straturi istorice din vechea clădire apar fericit în mansarda transformată în spațiu de birouri.

58975-main_5275-1_58975_sc_v2com

Dar realizarea unui birou contemporan a presupus mai multe intervenții. În primul rând, au fost demolate mai multe ziduri fără valoare istorică necesare reproiectării funcţiunilor. Sălile de ședințe au fost prevăzute cu piese de mobilier cu funcții suplimentare, precum cabine telefonice, spații de redare, afișaje pentru produse și spațiu pentru instalații tehnice integrate în pereți.

Diferitele niveluri ale vilei și mansarda sunt conectate printr-un gol. Acoperișul dublu din lemn, cu două fronturi este acum vizibil din etaje. O parte a învelitorii de peste şarpantă, făcută iniţial din ardezie, a fost înlocuită cu sticlă. Astfel, noile locuri de muncă sunt inundate blând de lumină și au vedere la râul Maas. Iată cum în proiectul Upfield apare un mediu de lucru nou.

***

Proiect: Upfield; Adresă: Nassaukade, 3071 JL, Roterdam, Olanda; Intervenţie arhitecturală: conversie şi extindere spaţii de lucru pentru Upfield; Arhitectură: Johan De Wachter Architecten, Rotterdam; Echipa de proiectare: Marieke van Hensbergen, Johan De Wachter, Heejin Chung, Nicolette Marzovilla, Anna Kintsurashvili, David Zatloukal, Helen Devine, Xavier Aguilar, Virginia Lazarou, Marco Moretto and Patricia Mata; Client: Upfield Office (Roterdam); Premii: International Award ‘the Attic’ Roterdam, Olanda; Finalizat: 2019

Proiect prezentat în igloo #198_octombrie-noiembrie 2020

igloo_198-shop