fbpx

UrbanEye Film Festival 2017

Cea de-a patra ediţie a UrbanEye Film Festival o să anime orașul la început de noiembrie cu documentare care aduc în prim-plan orașele și calitatea vieţii. Despre filmele din acest an și alte surprize ale festivalului ne-a povestit Monica Sebestyen, unul dintre fondatorii UrbanEye.

Noutăţi la cea de-a patra ediţie a UrbanEye?
UrbanEye Film Festival 2017 aduce la București documentare premiate, filme în competiţie, workshopuri și dezbateri despre orașele în care locuim. A patra ediţie a Festivalului de Film UrbanEye are loc între 1-5 noiembrie 2017 la Cinema Elvire Popesco și Apollo111. UrbanEye este un festival dedicat celor interesaţi de înţelegerea mediul în care trăiesc, vorbind despre oraș prin film. Filmele, atent selecţionate, chestionează aspecte legate de viaţa urbană și oferă publicului posibilitatea să descopere sau să aprofundeze noi idei și abordări
ale acesteia.

Cea de-a patra ediţie UrbanEye vă așteaptă cu filme în premieră despre orașe și comunităţi din ţări precum Liban, Cuba, Rusia, India, Danemarca, SUA ș.a.

Ediţia de anul acesta pune accentul pe subiecte relevante și de actualitate, care aduc în discuţie conceptul de calitate a vieţii într-un oraș, importanţa spaţiilor publice centrate pe pietoni, dreptul la locuire, necesitatea reconsiderării patrimoniului recent și land art.

Trei filme din festival de pus pe listă pentru serile de noiembrie?
Programul include filme emoţionante și provocatoare, printre care se numără “Taste of Cement” (2017, r. Ziad Kalthoum), despre povestea unor muncitori sirieni în exil. Este o întâlnire empatică cu indivizi ce și-au pierdut trecutul și viitorul și sunt captivi într-un prezent recurent. Regizorul Ziad Kalthoum creează acest documentar eseu al muncitorilor sirieni care construiesc noi clădiri turn în Beirut, pe ruinele cauzate de războiul civil libanez. Este un film cu o forţă aparte, despre migraţie, evadare și sentimentul de a fi străin.

De asemenea, “Citizen Jane: Battle for the City” (2016, r. Matt Tyrnauer), despre Jane Jacobs, care a schimbat modul în care privim orașele. Filmul urmărește lupta lui Jane Jacobs cu dezvoltatorii care ameninţau că vor demola cartiere istorice din New York, fiind o lecţie despre puterea și forţa cetăţenilor de a lupta pentru comunitatea lor.

De neratat este și “Troublemakers: the Story of Land Art” (2015, r. James Crump) despre figurile iconice ale land art-ului, la finalul anilor 1960 și începutul anilor ‘70. Folosind cadre filmate cu elicopterul și secvenţe rare, de arhivă,  din perioada respectivă, regizorul oferă o călătorie cinematografică prin cele mai semnificative land-art-uri din California, Nevada, New Mexico și Utah.

Selecţia excelentă de filme include și documentarul “Novgorod Spaceship” (2016, r. Andrei Rozen), “Gray Metters” (2014, r Marco Orsini) și „Ultimul căldărar” (2016, r. Cosmin Bumbuţ, Elena Stancu).

Ce evenimente conexe pregătiţi?
Ca și până acum, vizionările vor fi urmate și de discuţii cu invitaţi speciali din România sau din străinătate. De notat în agendă nu sunt doar filmele, ci și evenimentele conexe: expoziţia “Understanding Design” de la ARCUB, care urmărește deconstruirea procesului de design și ilustrarea diferitelor etape, de la concepţie și până la obţinerea rezultatului final, ateliere de design și ateliere pentru cei mici, tururi ghidate. Pentru mai multe detalii, vizitaţi urbaneye.ro și pagina de Facebook UrbanEye Film Festival.

*Interviul a apărut în Banchiza Urbană #8

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0