fbpx

V Plaza. Un simbol al mobilităţii sustenabile

PROIECT: 3deluxe TEXT: Ioana Păunescu FOTO: Norbert Tukaj, Sascha Jahnke

În mijlocul unui ansamblu arhitectural unic, format deopotrivă din clădiri noi şi istorice, studioul german 3deluxe a finalizat, în vara lui 2020, un spaţiu urban gândit ca o celebrare a mobilităţii contemporane.
O suprafaţă de 22 000 de metri pătraţi din centrul oraşului Kaunas din Lituania, flancată de faţade impozante, a devenit un ansamblu de circulaţii exclusiv pietonale şi de piste de biciclete, completat cu parc de skateboard şi cu un veritabil living room urban, cu zone de socializare şi relaxare.Un echipament public în care este loc pentru orice tip de activitate, de la o cafea în pauza de lucru la o plimbare, de la sport la relaxare în mijlocul unui spaţiu verde, de la o sesiune de lucru la laptop, aşezat pe o bancă, la ieşit cu copiii la locul de joacă.
„Cum automobilele vor începe să dispară, gradual, din oraşele noastre, e deja timpul să regândim spaţiiile care, până acum, erau definite ca fiind carosabil şi pietonal”, spune Dieter Brell, director de creaţie al studioului 3deluxe. Proiectul respectă bagajul istoric al zonei şi oferă, în acelaşi timp, un spaţiu de transformare socială, soluţia fiind o imagine luminoasă, prietenoasă, deschisă şi care invită la conectare.
 
La nivel de mobilitate, axele existente de circulaţie exterioare pieţei, precum şi orientarea clădirilor, au definit un prim sistem de coordonate ale spaţiului, la care s-au adăugat apoi linii organice dictate de fluxul natural de mişcare al trecătorilor. Materialele – granit, lemn şi ciment alb – sunt completate de verdele oazelor plantate cu specii locale, printre care pini şi mesteceni. Un curs de apă artificial şi o fântână desăvârșesc şi dinamizează ansamblul. Arhitecţii au prevăzut, de asemenea, un amfiteatru care poate fi dotat cu un ecran LED pentru anumite evenimente, un pavilion care poate fi plantat în diverse moduri, servind astfel drept grădină urbană, chioşcuri şi zone dedicate food truck-urilor.
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0