Valencia. Capitală Mondială a Designului 2022
TEXT: Manuela Zipiși FOTO: Dimitry/Unsplash, Juan Martínez Lahiguera, Miguel Lorenzo
Valencia a fost desemnată Capitală Mondială a Designului în 2022 de către The World Design Organization, după ce în 2019 a rămas pe lista scurtă a competiției cu orașul indian Bengaluru. În caz că vă întrebați de ce Valencia a câștigat această distincție, este suficient să aruncăm o privire asupra moștenirii arhitecturale a orașului-port marcat de straturile istoriei: vestigiile gotice coexistă aici cu elegante clădiri Art Nouveau și cu remarcabile reprezentări ale arhitecturii moderne.
Dincolo de arhitectură, meșteșugul ceramic, care a înflorit în zonă în secolele 14-15, continuă să reprezinte una dintre cele mai renumite producții la nivel local și mondial. Iar designul, în multe dintre formele sale de exprimare, este unul dintre motoarele creative ale comunității valenciene, de la celebrele Las Fallas – instalații și păpuși gigantice din lemn care sunt arse pentru a celebra sosirea primăverii pe 19 martie – până la arta grafică și murală a artistului revoluționar Josep Renau Berenguer sau cea editorială și fotografică a designerului Ibán Ramón.
Adevărul e că toate acestea și multe altele se descoperă cel mai bine într-o plimbare prin Valencia, pe jos sau cu bicicleta (Valencia are peste 156 km de piste ciclabile) din care nu trebuie să lipsească câteva opriri esențiale: în orașul vechi, Lonja de la Seda – imobil civil în stil gotic valencian finalizat în 1533 – sau Mercado Colón, o bijuterie în stil Art Nouveau. Plimbarea poate continua în parcul format pe albia râului Turia al cărui curs a fost deviat în urma unei grave inundații din 1957, dând naștere unei promenade verzi care traversează orașul culminând cu Ciutat de les Arts i les Ciències, complexul cultural-arhitectural proiectat de către Santiago Calatrava și Félix Candela, a cărui cea mai recentă clădire (L’Àgora) a fost inaugurată în 2009.
Revenind la prezent, de la mijlocul lui iunie 2022, Valencia are, chiar în inima orașului (Plaza del Ayuntamiento), un nou pavilion, epicentru al Capitalei Mondiale a Designului 2022, punct informațional și agoră a dezbaterilor. Agora Valencia a fost proiectată de o echipă coordonată de arh. Miguel Arraiz (care este și directorul de proiecte al World Design Capital Valencia 2022) împreună cu Arqueha Arquitectura y Urbanismo. Mai mult decât un pavilion care să marcheze evenimentul, Agora este o structură deschisă, permițând trecătorilor să pătrundă și să se implice activ, și oferind, în același timp, o nemijlocită legătură vizuală cu orașul. Agora este, prin alegerea materialelor și execuție, și un simbol al respectului pentru meșteșug și tradiție care se combină cu materialele viitorului și sustenabilitatea, fiind realizată din tije de lemn și MDi, material care, în acest context, celebrează ceramica.
Cu o suprafață de 350 de mp, pavilionul a fost acoperit cu plăci de MDi (dezvoltate de Inalco și Wandegar) dispuse perpendicular pentru a filtra lumina pe măsura trecerii orelor. De altfel, lumina a fost de la început unul dintre elementele-cheie ale conturării structurii, iar execuția acoperișului nu face decât să întărească ideea. Acesta ia forma unei membrane delicate ce imită valurile Mediteranei, fiind opera meșterului dulgher și artist Fallas Manolo García. Agora Valencia devine, cum spuneam, epicentrul unei mișcări cu multiple evenimente, workshopuri și dezbateri legate de design, viitorul orașelor și sustenabilitate, care au avut și vor avea loc pe tot parcursul lui 2022 (wdcvalencia2022.com) și care reprezintă o invitație la cunoaștere, explorare și conștientizare.