fbpx

Vara urbană – designul vacanțelor în marile orașe (I)

Cine crede că e nevoie să străbatem mii de kilometri pentru a ne putea bucura de vară, n-a descoperit poate încă senzaţia de vacanţă oferită de plajele urbane, de piscinele amenajate pe râuri sau de restaurantele pop-up instalate în vârful clădirilor din marile oraşe ale lumii. Metropolele din întreaga lume se dovedesc din ce în ce mai inspirate în privinţa soluţiilor pentru a ne oferi senzaţia de vacanţă chiar în mijlocul contextului urban, familiar. Ne vom opri, mai întâi, la înălțime, deoarece acoperişurile clădirilor au devenit prilej de petreceri ori evenimente în spaţii industriale reconfigurate (Bucureşti) şi chiar de instalat restaurante pop-up modulare (Milano).

Deschis Gastrobar (București)

Inedit spaţiu de petrecere a timpului liber apărut în peisajul bucureştean la începutul acestei veri, DESCHIS Gastrobar este o terasă poziţionată pe acoperişul industrial al fostei fabrici Industria Bumbacului. Situarea pe malul Dâmboviţei (Splaiul Unirii – Timpuri Noi) oferă rooftopului un loc privilegiat de belvedere.

Deşi urmează şi alte intervenţii de amenajare, Gastrobarul (de care s-a ocupat biroul Wolfhouse Productions) a devenit deja unul dintre spaţiile preferate ale bucureştenilor pentru relaxare şi pentru evenimente nonconformiste (proiecţii de film, petreceri, concerte). Primirea în spaţiul de 500 mp se face printr-o zonă de grădină care, în lunile următoare, se doreşte a deveni un spaţiu bogat vegetal. Urmează deck-ul din lemn, iar zona centrală a terasei e închisă cu o groapă de nisip şi un ecran pentru proiecţii. În acest loc urmează să fie amplasată o piesă de mobilier inedită, în formă de puzzle. Au fost conturate mai multe zone de relaxare şi pentru luat masa, de tip lounge sau destinate în special grupurilor, unele sub cerul liber, altele acoperite.

În cazul celor din urmă, elementele textile lejere, albe, stau alături de detalii inspirate de halele industriale cu luminatoare. Acoperirea barului adoptă o formă îndrăzneaţă, graţie structurii metalice evazate spre exterior, într-o consolă de 2,5 m. Mobilierul (canapele, scaune, mese de di­ver­se mărimi) merge pe ideea de simplitate, fiind alb.Designul urmează a fi completat în lunile ce vor veni, iar în contextul mai larg, al comunităţii de business-uri creative de la NOD makerspace, aflat în aceeaşi clădire, Gastro­ba­rul este o alternativă pentru schimbul de idei într-o atmosferă relaxată.

Priceless Milano

Expo Milano 2015 este, se pare, un bun prilej de a re-mo­dela în mod inedit şi oraşul care găzduieşte evenimentul. În acest context, un restaurant călător a apărut pe acoperişul cunoscutului Palazzo Beltrami din Piazza della Scala. Instalaţia temporară realizată de biroul Park Associati se numeşte Priceless Milano şi este o structură modulară, alcătuită din opt componente, putând fi mutată şi amplasată pe acoperişul clădirilor. Ea se doreşte a fi un fel de teatru gastronomic ambulant, deoarece aici vor fi invitaţi chefi din întreaga lume pentru demonstraţii de artă culinară.Restaurantul are două zone ce pot fi separate de pereţi culisanţi: bucătăria complet utilată şi zona de dining, prevăzută cu o masă lungă de 8 metri şi 24 de scaune. Podeaua este placată cu gresie, al cărei aspect lemnos dă o notă de căldură. Pereţii zonei de dining sunt în întregime din sticlă, inclusiv uşile, deschizând astfel spaţiul către o terasă şi către acoperişurile oraşului.În exterior, pavilionul este acoperit cu o „piele” din aluminiu în nuanţe bronz/aurii. Restaurantul pop-up va rămâne în poziţia actuală pe tot parcursul Expoziţiei de la Milano, până la sfârşitul lunii octombrie.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0