fbpx

Vara urbană – designul vacanțelor în marile orașe (III)


Text: Manuela Zipiși

Una dintre tendinţele clare ale ultimilor ani este reconfigurarea relaţiei dintre locuitorii oraşelor şi râurile sau fluviile care le traversează. Această (re)apropiere de apă şi de beneficiile ei evidente s-a făcut fie prin instalarea de piscine pe râuri, cum se întâmplă la Berlin sau la Londra (încă în stadiul de proiect), fie prin amenajarea unor adevărate plaje urbane – Paris, Moscova, Hamburg etc.

Plajă în mijlocul orașului

Ca în fiecare vară de la începutul anilor 2000 încoace, parizienii nu trebuie să meargă până pe Riviera Franceză pentru bronzat. Timp de o lună de zile, în perioada verii, se poate profita de vacanţă la Paris Plages fără a părăsi oraşul. Instalate în faţă la Hôtel de Ville, pe Voie Georges Pompidou şi la Bassin de la Villette, aceste plaje urbane transformă Parisul într-un oraş animat de numeroase evenimente sportive sau cultu-rale, dar şi de pura plăcere a relaxării la plajă. Francezii au recuperat astfel malurile Senei, reluând tradiţia specificului lor pietonal, dar şi festiv. Mai mult decât o simplă desfăşurare de evenimente, Paris Plages este o amenajare ludică a spaţiului public coordonată de municipalitatea pariziană. Prin intermediul scenografiei estivale care implică nisip, şezlonguri ori umbrele colorate, senzaţia de vacanţă e mai aproape de parizieni, reconectându-i cu Sena, acest important simbol al oraşului.

Încă din 2011, la Moscova se poate face plajă în oraş pe malul râului Moskva. Pentru a marca intrarea neoficială în parcul Gorky, arhitecţii ruşi de la Wowhaus au ales lemnul ca element principal al amenajării, în contrast cu granitul şi marmura ce domină accesul în parc. A apărut astfel Olive Beach, o zonă de relaxare prietenoasă, poziţionată pe malul râului. Vizitatorii se pot odihni sau pot face plajă pe aproape întreaga suprafaţă din lemn, conturată într-o diversitate de unghiuri care înlocuiesc cu succes un număr considerabil de şezlonguri. Cum scăldatul în Moskva este interzis, a fost găsită soluţia instalării unui sistem de duşuri deasupra râului, apa fiind colectată în tăvi plasate dedesubt şi scurgându-se în sistemul de canalizare al oraşului. O altă atracţie este baldachinul sub care vizitatorii se pot adăposti din calea soarelui şi de unde petrecerile se pot anima graţie zonei gândite pentru DJ. În spaţiul de sub podul Pushkin (Andreevsky) există două baruri cu terase din lemn şi mese cu umbrele. În timpul verii, această prelungire a celebrului parc Gorky devine un popular loc de stat la soare chiar în inima Moscovei.

Despre StrandPauli, unul dintre beach-cluburile din Hamburg, se spune că ajută la transformarea oraşului într-unul dintre cele mai cool destinaţii de vară din Germania. Se poate petrece astfel pe malurile Elbei, nu departe de epicentrul turistic Reeperbahn, cu nisip sub tălpi şi o privelişte industrială profilându-se la orizont. La doi paşi de clădiri de birouri sau de portul pe unde se perindă nave, se conturează această plajă urbană – spaţiu exotic construit cu recuzită pe măsură: umbrele din stuf, palmieri, şezlonguri, canapele din fier forjat cu perne decorative ori felinare. Deck-ul din lemn a fost compartimentat cu gândul la cele mai diverse activităţi. Astfel, zona de teasă şi pool-bar se întâlneşte cu o hacienda – restaurant, cu o pergolă şi cu un cocktail-lounge. Dansul, plaja şi relaxarea devin astfel urban accesibile.

Piscine amenajate pe râuri

http://www.igloo.ro/wp-content/uploads/old_igloo/ba/ba3cc7ae8a9e5c959ba8b14e35b5a9f3e35ce438-756x520.jpg

De mai bine de 10 ani, în apele râului Spree din Berlin „pluteşte” o piscină, care face ca apropierea de apă în timpul verii să fie posibilă şi, în acelaşi timp, extrem de agreabilă. Proiectul, finalizat în 2004, a fost rea-lizat de către AMP Arquitectos, Wilk Salinas şi artista Susanne Lorenz şi s-a inspirat din tradiţia piscinelor de pe râuri din secolul al XIX-lea. Un fost transportor de marfă a fost reconstruit, tratat, umplut cu apă şi convertit într-o piscină de 2 metri adâncime. Aceasta a fost completată de un pod de lemn care funcţionează pe post de terasă, unde se poate sta la soare. Gândită iniţial drept structură mobilă, care să fie mutată în fiecare an într-un alt loc, piscina a rămas până la urmă în portul din estul oraşului. Pe malul râului a fost amenajată o plajă cu nisip articficial şi un bar. Badeschiff este deschisă de dimineaţă până la miezul nopţii, iar în afară de relaxare şi înot, vizitatorii mai pot fi surprinşi cu masaje sau lecţii de yoga. În plus, piscina de pe Spree oferă o panoramă unică asupa celor mai importante atracţii ale Berlinului.

Londonezii îşi doresc o reconectare reală cu râul Tamisa, iar proiectul „Thames Baths” este dovada de netăgăduit. Ideea a fost lansată în 2013 de către arhitecţii de la Studio Octopi în cadrul programului „London As It Could Be Now”, care îşi propunea să imagineze noi perspective pentru râul londonez. Posibilitatea reintroducerii înotului în Tamisa şi, implicit, restabilirea unei legături intime şi ludice între locuitorii oraşului şi râu a mai făcut un pas în august 2014 când echipa de arhitecţi a făcut publice ideile unei piscine plutitoare în zona Victoria Embankment. Este doar una dintre multiplele posibilităţi de amplasare a unor piscine pe râu, astfel încât londonezii s-ar putea bucura de un mic „litoral” chiar în propriul oraş. Că locuitorii Londrei îşi doresc cu adevărat acest lucru o dovedesc rezultatele campaniei de crowdfounding iniţiate, care şi-a depăşit targetul de 125 000 de lire. În acest context, echipa The Thames Baths a demarat procesul prin care, de acum în doi ani, vor să ofere londonezilor piscinele imaginate, ce vor folosi chiar apă din râu, purificată cu ajutorul unor filtre. Nu vor lipsi nici zonele de relaxare, stuful ori pontonul. Pentru lunile reci, se plănuieşte o încălzire a apei din piscine, extinzându-se astfel perioada utilizării acestora. Echipa Thames Baths speră ca această utilizare a resurselor naturale ale unui oraş să devină un exemplu constructiv şi pentru alte metropole ale lumii.

 

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0