fbpx

Vechi maeștri: 5 expoziții internaționale de neratat în 2019

Amsterdam:
All the Rembrandts
15 februarie – 10 iunie | Rijksmuseum

Rijksmuseum expune pentru prima dată întreaga colecție Rembrandt: 22 de picturi, 60 de desene și schițe și o selecție de 300 de gravuri cele mai bune –, inclusiv autoportrete timpurii, tablouri rare sau mai puțin cunoscute. Expoziția va ilustra generos și va analiza stilurile și etapele de creație ale artistului, momente-cheie din evoluția sa, teme și motive recurente. De altfel, 2019 la Rijksmuseum îi este întru totul dedicat lui Rembrandt, la 350 de ani de la moartea acestuia.

Rembrandt van Rijn, Jupiter and Antiope, 1659. Courtesy of Rijksmuseum

Rembrandt van Rijn, Jupiter & Antiope, 1659. Courtesy of Rijksmuseum

♦ ♦ ♦

Berlin:
Mantegna & Bellini
1 martie – 30 iunie | Gemäldegalerie

Doi mari maeștri ai Renașterii, afini atât prin alianță de familie (cumnați), cât și prin tematici și stilistici, sunt reuniți anul acesta într-o expoziție-eveniment, adusă de la National Gallery din Londra la Berlin. Deși nu au lucrat pentru multă vreme în aceleași împrejurări, Mantegna și Bellini s-au influențat continuu și au creat un adevărat dialog, când armonios, când constrastant, între discursurile lor artistice. Aceasta se anunță a fi miza expoziției: de a trasa și a reconstitui o rețea revelatoare a schimbului dintre două mari spirite ale vremii lor, aducând laolaltă lucrări fragile, rar expuse – mai ales împreună – publicului.

Mantegna, Aducerea lui Isus la templu (cca. 1454)

Mantegna, Aducerea lui Isus la templu (cca. 1454)

Bellini, Aducerea lui Isus la templu (cca. 1470)

Bellini, Aducerea lui Isus la templu (cca. 1470)

♦ ♦ ♦

București:
Eli Lotar | Gherasim Luca
18 aprilie 14 iulie | Muzeul Național al Literaturii Române

O mult așteptată și emoționantă expoziție: Eli Lotar (1905-1969), unul dintre cei mai importanți fotografi ai avangardei pariziene. Născut Eliazar Lotar Teodorescu, fiu al lui Tudor Arghezi. Primul aparat de fotografiat l-a primit de la tatăl său. Expoziția reprezintă o retrospectivă a operei lui Eli Lotar, așa cum a fost ea realizată în 2017 la Centre Pompidou, și desigur este o premieră absolută pentru România. Întreaga modernitate vibrantă, spectaculoasă, poetică, decadentă și tulburătoare e surprinsă în fotografiile și filmele lui Eli Lotar: imagini din spitale și abatoare, scene din viața prostituatelor, lumea artelor performative, bucăți de peisaje mediteraneene ori din siturile arheologice din Grecia de la începutul anilor ’30. Expoziția va cuprinde și alte materiale documentare inedite (cărți, reviste, scrisori, negative).

Courtesy of MNLR

Courtesy of MNLR

♦ ♦ ♦

Londra:
William Blake – The Artist
11 septembrie 2019 – 2 februarie 2020 | Tate Britain

William Blake rămâne unul dintre cei mai spectaculoși și mai complicați artiști ai lumii, poate că încă insuficient înțeles, dar cu siguranță foarte prezent azi în cultura pop (vezi de pildă cel mai recent film al lui Lars von Trier, The House That Jack Built). Tate Britain propune așadar o nouă privire monografică și hermeneutică asupra întregii opere a lui Blake, în toată diversitatea formelor ei și cu o atenție sporită asupra implicării lui politice în vremuri de opresiune încă o temă actuală. Se prefigurează totodată o scenografie specială a expoziției, în care apropierea intensă de universul operei lui Blake devine posibilă.

William Blake, Newton 1795–c.1805. Courtesy of Tate

William Blake, Newton, 1795–c.1805. Courtesy of Tate

♦ ♦ ♦

Paris:
Leonardo da Vinci
24 octombrie 2019 – 24 februarie 2020 | Louvre

Sigur că nu e nevoie de un prilej anume ca să-l celebrezi pe Leonardo da Vinci, dar cum anul ăsta se împlinesc 500 de ani de la moartea acestuia, nenumărate muzee din lume pregătesc deja evenimente importante. Luvru, de pildă, încearcă să strângă cele mai multe lucrări ale lui da Vinci, într-o expoziție „fără precedent”  a declarat directorul muzeului, Jean-Luc Martinez – ce va expune inclusiv misteriosul tablou La belle ferronnière (cca. 1490), prezentând totodată cele mai recente cercetări asupra operei lui da Vinci, o poveste fără sfârșit. Până atunci însă, între 1 iunie și 6 octombrie, în nordul Parisului, la Domaine de Chantilly, putem admira o altă lucrare care a aprins mințile cercetătorilor și nu numai, Mona Lisa nud, desen despre care se crede că aparține într-adevăr lui da Vinci și că a fost finalizat chiar înaintea celebrului portret.

Image processed by CodeCarvings Piczard ### FREE Community Edition ### on 2017-09-29 19:26:54Z | http://piczard.com | http://codecarvings.com‘ ÿŽØ4Š

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0