Vedere de la etajul 24
AMENAJARE DE INTERIOR: Studio3Plus TEXT: Cosmin Caciuc FOTO: Katia Zolotukhina
În 2019, echipa Studio3plus era invitată să conceapă amenajarea interioară a unui duplex situat la ultimul nivel, tip penthouse, al unei clădiri din cadrul ansamblului rezidențial Asmita Gardens, realizat de biroul Westfourth Architecture cu un deceniu în urmă. Grație situării la etajul 24, priveliștea impresionantă către Parcul Natural Văcărești a devenit, aici, cea mai importantă calitate a spațiului interior, fațada integral vitrată, eliberată de limitările structurale, retrăgându-se de la perimetrul clădirii pentru a oferi o generoasă terasă de jur-împrejur.
Planul este caracterizat de o bună organizare funcțională: la nivelul inferior, zona de zi curpinde un living room (28,4 mp), o bucătărie deschisă cu loc de luat masa (14,6 mp) și o baie de serviciu (6,5 mp), iar, la cel superior, zona de noapte este compusă din dormitor (16 mp), dressing (14 mp) și baie (6,5 mp, cu o zonă-tampon separatoare de 4,6 mp). Zona de primire, camera de zi și bucătăria pot comunica între ele, fiind organizate ca spații deschise vizual. Bucătăria poate fi separată prin glisarea unor panouri vitrate transparente care mențin continuitatea vizuală a spațiului.
Tema generală a amenajării gravitează în jurul ideii de confort și căldură domestică, însă aceasta este transpusă într-un limbaj estetic modern și minimalist care, deși anulează paleta figurabilității decorative, reușește să confere apartamentului confortul unei case primitoare prin două mijloace esențiale: articularea suprafețelor și asocierea în complementaritate a texturilor sau culorilor.
Structura de oțel necesară pentru susținerea etajului, integrată în amenajare, a contribuit prin aspect, dimensiune și nuanța mată de gri închis, la caracterul dinamic al spațiului. Golul de scară a devenit un spațiu sculptural, scara în sine captivând privirea aidoma unui obiect de decor, invitând la o experimentare tactilă și chinestezică.
Paleta cromatică sobră armonizează culorile pământii (lemnul pardoselii sau al panourilor la dulapurile integrate, piele brună la canapea) cu nuanțele de gri deschis (unii pereți interior, mobilierul de bucătărie) sau gri închis (elemente metalice, rame, cadre, plinte, corpuri de iluminat la plafon, etc.). Elementele de accent sunt verde închis cu aspect mat la corpurile ceramice din băi (chiuvetă, vas de toaletă), plantele decorative atent selectate și poziționate având, prin culoarea lor naturală, un rol similar.
În concepția echipei de proiectare, nota cromatica generală este în mod foarte discret și neagresiv industrială, cu trimitere la eleganța minimalistă a interioarelor ansamblului Lake Shore Drive din Chicago, realizat de Mies van der Rohe la jumătatea secolului trecut. Tonurile dominante de gri și maro asigură continuitatea percepției spațiale și identitatea vizuală de fond a apartamentului. Piesele ocazionale de mobilier sau corpurile speciale de iluminat devin, pe acest fundal, accente formale sau de culoare contrastante, într-o notă compozițională mai vibrantă.
Întreaga amenajare degajă un sens al prețiozității sublimate, al unui meșteșug modernist inaugurat de Școala Bauhaus și, în mod special, de maestrul ei, Mies van der Rohe, care prețuia asamblarea atentă a suprafețelor, compoziția savantă a liniilor și planurilor, echilibrul contrastelor, stereotomia placajelor, durabilitatea materialelor și aspectul tactil al suprafețelor în care desenul fibrelor lemnului, ori nervurile marmurei, constituiau, de fapt, singurele „decorații” autentice, oferite de materialul însuși și de grija punerii lui în operă.
PROIECT: Penthouse Asmita; AMPLASAMENT: Asmita Gardens, Splaiul Unirii nr. 168, sector 4, București; SUPRAFAȚA UTILĂ: 70 mp; SUPRAFAȚA DESFĂȘURATĂ PENTHOUSE: 110 mp; AMENAJARE DE INTERIOR: Studio3plus; ECHIPA: Dragoș Scurtulescu, Raluca Scurtulescu, Claudia Ștefănescu, Diana Curcă; STRUCTURĂ: Concept Structure; FINALIZAT: 2022