fbpx

Veneţia: Cinema şi Arhitectură

Filmul „TROIANE”,  dedicat noii vieţi a brazilor doborâţi de furtuna Vaia, este câştigătorul ediţiei 2020 a Festivalului de Scurt Metraj de Arhitectură de la Veneţia.

400 de brazi doborâţi de catastrofala Tempesta Vaia au avut parte de o a doua viaţă în cadrul reprezentaţiei unei tragedii Euripidiene pe scena Teatrului Grecesc din Siracuza din vara lui 2019, graţie unei scenografii realizate de biroul Stefano Boeri Architetti. Aceasta este povestea călătoriei lor.

Într-o singură noapte din octombrie 2018, ploaia şi vântul au doborât 14 milioane de copaci, transformând un peisaj luxuriant din nordul Italiei într-unul apocaliptic şi generând consecinţe ecologice care vor afecta viaţa din zonă timp de multe decenii de acum încolo. În Carnia, una dintre cele mai afectate zone, 400 de trunchiuri de copaci au fost recuperate şi transportate către Teatrul Grecesc din Siracuza unde, ca „protagoniste” ale scenografiei create de arhitectul Stefano Boeri pentru tragedia lui Euripide, „Troienele”, au câştigat un ultim rol, de martore mute ale ambelor tragedii.

Scurt metrajul regizat de Stefano Santamato şi produs de Paolo SoraviaThe Blink Fish pentru Stefano Boeri Architetti, a câştigat ediţia 2020 a Festivalului de Scurt Metraj de Arhitectură de la Veneţia, desfăşurat în cadrul Festivalului de Film de la Veneţia, care premiază cele mai bune opere cinematografice dedicate arhitecturii.

„Troiane” povesteşte, din punctul de vedere al brazilor, călătoria acestora dintr-o pădure din Friulia către Teatrul Grecesc din Siracuza, urmărindu-i pe o distanţă de peste 1.500 km, prin peisaje, culori şi sunete schimbătoare. Filmul reconstituie primii paşi ai realizării scenografiei pentru „Troienele” de Euripide, o producţie a Fundaţiei INDA – director Antonio Calbi – pentru stagiunea 2019, cu tema „Femeile şi războiul”, în regia lui Muriel Mayette-Holtz, cu colaborarea tehnică a Anastasiei Kucherova şi o muzică compusă de Cyril Giroux.

În cadrul scenografiei celebrei tragedii – care povesteşte evenimentele care au urmat înfrângerii Troiei, de la împărţirea femeilor între învingători şi până la distrugerea oraşului – arhitectul Stefano Boeri evocă dezastrul din Antichitate prin imagini ale Furtunii Vaia, un fenomen meteorologic extrem legat de schimbările climatice.

Festivalul de Scurt Metraj de Arhitectură de la Veneţia, organizat de asociaţia culturală ArchiTuned, sub patronajul Primăriei din Veneţia, al Ordinului Arhitecţilor şi Peisagiştilor din Veneţia şi al Centrului Cultural European, a fost creat pentru a oferi o nouă propunere culturală pentru oraşul Veneţia, ca o reacţie la perioada dificilă a ultimelor luni, şi a demonstrat o puternică vocaţie civică în generarea de iniţiative pentru crearea de noi punţi şi conexiuni, mobilizând resursele locale şi păstrând orizonturile deschise către colaborări internaţionale. Această ediţie, intitulată „Trăind împreună din nou”, ce propune întrebarea „Cum vom trăi împreună?”, formulată de Hashim Sarkis pentru cea de-a 17-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură, cuprinde şi o serie de filme de autor, curatoriată de Beka & Lemoine.

Credite film „Troiane”:

Pelicula regizată de Stefano Santamato şi produsă de Paolo SoraviaThe Blink Fish for Stefano Boeri Architetti a fost filmată de către Stefano Santamato, Stefano Etter şi Paolo Formenti de la The Blink Fish, cu un montaj realizat de Benedetta Marchiori, muzică de Vasiliki Anastasiou, sunet de Opera Music şi Vittorio Giampietro, colorizare de Giulio Rosso Chioso, coordonare producţie de Audrey Gouband şi Camilla Pusateri şi traduceri de Elena Dal Pra.

Proiect scenografie Troienele („Trojan Women”, Teatrul Grecesc din Siracuza, mai/iulie 2019):

Stefano Boeri Architetti.

Asistent scenografie: Anastasia Kucherova

Consulanţă lumini: Angelo Linzalata

Parteneri tehnici pentru proiectul  „Pădure moartă pentru Troienele” („Dead Forest for the Trojan Women”):

Regiunea Autonomă Friuli Venezia Giulia, AIBO FVG, Innova FVG, Primăria din Sappada.

Coordonare: Boschi Carnici Consortium, Agostinis srl, Reana del Roiale, Cigliani Primo di Cigliani Albino e Mirco Arta Terme, Danta Legnami e biomasse Verzegnis, Del Fabbro Maurizio Forni Avoltri, Concina Luigino Enemonzo, F.lli De Infanti Ravascletto

 „Troienele” („Trojan Women”) este o producţie INDA Foundation – director Antonio Calbi – pentru stagiunea 2019 dedicată temei „Femeile şi războiul”.

  • Tragedie de Euripide
  • Traducere: Alessandro Grilli
  • Regia: Muriel Mayette-Holtz
  • Asistent Regie: Mercedes Martini
  • Costume: Marcella Salvo
  • Muzică: Cyril Giroux
  • Dramaturg: Cristiano Leone
  • Dirijor cor: Elena Polic Greco
  • Manager scenă: Giuseppe Coniglio
  • Asistent voluntar: Ginevra Di Marco
  • Coordonator punere în scenă: Marco Branciamore
  • Manager croitorie: Marcella Salvo
  • Proiect audio: Vincenzo Quadarella
  • Manageri sector scenografic: Antonio Cilio, Carlo Gilè
  • Manager coafuri şi machiaj: Aldo Caldarella
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0