fbpx

Veneţia: Leul de Aur pentru Rem Koolhaas

În cadrul celei de-a 12-a ediţii a Bienalei Internaţionale de Arhitectură de la Veneţia (29 Aug – 21 Noi 2010), Leul de Aur pentru întreaga activitate îi va fi decernat marelui arhitect olandez Rem Koolhaas, la sugestia lui Kazuyo Sejima, Directorul Expoziţiei de anul acesta, cu tema „Întâlniri în arhitectură”.

Veneţia: Leul de Aur pentru Rem Koolhaas

Alegerea este una cât se poate de potrivită deoarece, de-a lungul întregii sale cariere, Rem Koolhaas a acordat o atenţie deosebită schimburilor care au loc între oameni într-un spaţiu construit. Astfel, influenţa sa trece dincolo de lumea arhitecturii, clădirile proiectate de el având meritul de a aduce oamenii laolaltă şi de a le oferi un sentiment de libertate.

Menţionat în 2008 de prestigioasa publicaţie Time în topul celor mai influenţi 100 de oameni din lume, Rem Koolhaas s-a născut la Rotterdam în 1944 şi şi-a început cariera ca jurnalist şi scenograf, activând atât în Olanda, cât şi la Hollywood. În 1975 a fondat, împreună cu Elia şi Zoe Zenghelis şi Madelon Vriesendorp, biroul OMA (Office for Metropolitan Architecture), în cadrul căruia a realizat o serie de proiecte importante, cum ar fi Kunsthal din Rotterdam, Biblioteca Naţională din Seattle şi Netherlands Dance Theatre din Haga. De altfel, toate aceste clădiri apar, alături de reflecţiile arhitectului asupra societăţii contemporane, în cartea sa „S,M,L,XL”, descrisă ca fiind „un roman despre arhitectură”. În 2005, împreună cu Ole Bouman şi Mark Wigley, Rem Koolhaas a înfiinţat publicaţia Volume, rezultat al colaborării cu Archis (Amsterdam), AMO şi C-lab (Columbia University, New York).

În prezent, arhitectul lucrează la două mari proiecte – respectiv sediul central al Televiziunii Naţionale Chineze (Beijing) şi clădirea Bursei din Shenzen – şi, de asemenea, este profesor în cadrul Universităţii Harvard, unde coordonează programul Project on the City, referitor la schimbările apărute la nivel mondial în cadrul condiţiilor de viaţă din mediul urban.

În afară de Leul de Aur, Rem Koolhaas mai deţine un număr important de distincţii acordate în lumea arhitecturii, printre care amintim prestigiosul Pritzker Prize (2000) şi Premiul Mies Van Der Rohe (2005).

Juriul Bienalei Internaţionale de Arhitectură de la Veneţia a decis, de asemenea, să acorde un Leu de Aur postum, în memoria arhitectului japonez Kazuo Shinohara (1925-2006), figură-cheie a arhitecturii nipone contemporane, în jurul căruia s-a constituit aşa-numita „şcoală a lui Shinohara”, o importantă sursă de inspiraţie pentru nume ca Toyo Ito, Kazunari Sakamoto sau Itsuko Hasegawa.

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0