fbpx

Vernisajul expoziției cu titlul „Pictură românească din colecția Fundației Bonte”

Muzeul Național de Artă al României (MNAR), Fundația Bonte și Institutul Cultural Român vă invită luni, 13 februarie, 2017, la vernisajul expoziției cu titlul „Pictură românească din colecția Fundației Bonte” care va avea loc la Muzeul Colecțiilor de Artă, Calea Victoriei nr. 111.

Reunind 57 de lucrări realizate de artiști dintre cei mai prestigioși, dintre care nu puteau lipsi Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petrașcu, Theodor Pallady, Francisc Șirato, Ștefan Dimitrescu, Camil Ressu, Magdalena Rădulescu sau Alexandru Ciucurencu, expoziția exprimă opțiunea pentru configurarea unui anume specific românesc conținut într-o colecție privată de artă. Aceasta s-a constituit în anii petrecuți în România de omul de afaceri portughez Alain Bonte, cel care a întemeiat fundația cu caracter cultural care îi poartă numele și care are printre obiective promovarea artei românești în plan național și internațional.

Prezentată în anul 2016 la Palatul Național Ajuda din Lisabona expoziția curatoriată de doamna Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă Constanța, este oferită acum publicului din România, completând cu lucrări importante paleta de lucrări create în România în perioada 1875-1945 și aflate în colecțiile MNAR.

„Faptul că Muzeul Colecțiilor de Artă va include pentru o vreme parte din colecția Fundației Bonte în programul său expozițional rezultă din două direcții convergente în favoarea pasionaților de artă: pe de o parte din dorința noastră de a mijloci întâlnirea cu colecții valoroase de artă, de a accentua importanța colecționarilor în circuitul operei de artă și, pe de altă parte, din generozitatea domnului Alain Bonte care, consideră ca și noi, că bucuria relației privilegiate cu opera de artă trebuie extinsă către publicul larg” a subliniat Călin Stegerean, director general al MNAR, în catalogul expoziției. În același context, Alain Bonte, președinte al Fundației Bonte exprimă un punct de vedere dedicat evenimentului: „Pentru specialiștii și publicul român, expunerea în premieră a acestui ansamblu de opere va putea constitui încă un argument în favoarea școlii naționale de artă, o pledoarie pentru originalitatea și valoarea acesteia în plan european…”.

Expoziția va fi deschisă în perioada 14 februarie-30 aprilie 2017 și va include ghidaje speciale și alte activități educative pentru public.

Întâlnire la muzeu cu Christoph Tannert, directorul ,,Künstlerhaus Bethanien” din Berlin

În cadrul programului ,,Întâlnire la muzeu” vă invităm joi, 16 februarie 2017, orele 18.30, Sălile Kretzulescu (vizavi de Biserica Kretzulescu) , la conferința susținută de Christoph Tannert, directorul ,,Künstlerhaus Bethanien Berlin”.

Aceasta se va focaliza asupra multiplelor activități desfășurate de unul dintre cele mai dinamice spații ale artei contemporane, ,,Künstlerhaus Bethanien Berlin”, care oferă programe de rezidență pentru artiști din toată lumea, organizează vizite în atelierele pe care le pune la dispoziție, stimulează reflecția critică și susține o activitate editorială dintre cele mai prestigioase în domeniu. Conferința va include substanțiale referiri la expozițiile proprii, cu caracter monografic, tematic sau de sinteză. Mai multe detalii despre centru aici: www.bethanien.de

Întâlnirea este prilejuită de deschiderea la MNAR, în primăvara acestui an, a expoziției ,,The New Black Romanticism” curatoriată de dl. Christoph Tannert.

Conferința se va desfășura în limba engleză iar intrarea este liberă.

Eveniment susținut de Goethe-Institut Bucuresti .

conferinta_radu_preda

Conferință. Radu Preda – „Trecutul recent între imagine și realitate

Muzeul Național de Artă al României vă invită miercuri, 15 februarie 2017, orele 18.30 la conferința „Trecutul recent între imagine și realitate. Pledoarie pentru Muzeul Crimelor Comunismului.”

Conferința se înscrie în seria de evenimente care lărgesc contextul istoric și cultural al expoziției „Artă pentru popor? Plastica oficială românească între 1948-1965”.

Eveniment susținut de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului.

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0