fbpx

Victoria Berbecaru este invitata lunii ianuarie în „Camera de oaspeţi” de la MNAC

Victoria Berbecaru este cea care a reînviat tradiţia ţesutului covoarelor în Maramureş în 1970, când a ajuns la Botiza. Împreună cu ţesătoarele locale a început să culeagă de la bătrânele din sat şi apoi să refolosească vechi tehnici şi practici legate de coloritul natural al lânii, reintroducând în acelaşi timp motive folosite în trecut pe cale de dispariţie din cauza nepăsării tinerei generaţii. Meritul ei este că a păstrat vie această tradiţie în toţi aceşti 40 de ani, ajutând tinerele ţesătoare să înţeleagă această meserie şi să înveţe motivele şi tehnicile de ţesut.

VERNISAJ: vineri 10 ianuarie 2014 începând cu orele 18, în prezenţa artizanei şi a lui Mircea Cantor.

Mica prezentare din Camera de oaspeţi de la MNAC este o selecţie din covoarele pe care Victoria Berbecaru le-a ţesut de-a lungul timpului, câteva dintre ele fiind şi astăzi folosite de către biserica din sat. Alegerea făcută nu este din perspectiva etnografului sau antropologului, ci pur şi simplu o subliniere a autenticităţii acestei arte tradiţionale, dându-i şansa privitorului să o contempleze.

Noua versiune a lucrării Avioane şi Îngeri expusă în Sala de marmură a fost realizată de Victoria Berbecaru pe care am descoperit-o în călătoria mea în Maramureş din 2007 şi cu care am colaborat de mai multe ori de-a lungul timpului. Covoarele Victoriei Berbecaru au fost expuse în multe expoziţii personale de profil printre care amintim câteva vârfuri : La Maison Francaise, Washighton, SUA; Castelul din Parma, Italia; Peruwelz Cultural Centre Belgia; Muzeul Ţăranului Român, Bucureşti; Galeria Plan B. (M.C.)

Expoziţia Mircea Cantor: Q.E.D va rămâne deschisă la MNAC până pe 13 aprilie 2014.

Expoziţie îngrijită de: Raluca Velisar şi Mihai Pop. Arhitect : Attila Kim

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0