fbpx

Vié, fine dining și fine living la un pahar de vin

TEXT: Manuela Zipiși FOTO: Cătălin Georgescu

Nu poate decât să ne bucure că scena fine dining-ului românesc se diversifică și se nuanțează cu fiecare anotimp, prin urmare introducem în Meniul zilei din acest număr o recentă apariție pe scena restaurantelor cu meniu creativ și vinuri pe măsură din București: Vié. Aparținând grupului internațional Tamara (care mai deține două restaurante în Paris), Vié propune într-un cadru elegant-minimalist un meniu care își caută inspirația în ingredientele de sezon, încercând să aducă în farfurii acea magie a savorilor și texturilor echilibrate care ne ajută de fiecare dată să trăim ceva mai intens în jurul unei mese.

Cu un nume sugestiv, care trimite la amprenta viticolă a demersului și la originile franțuzești ale grupului Tamara, plus un accent demn de a-i evidenția personalitatea, Vié își întâmpină oaspeții cu eleganță în spațiul îngust-lung și amplu pe care echipa coordonată de arh. Justin Baroncea (autori: arh. Mihai Barbu, arh. Maria Ghement, arh. Justin Baroncea; coautori: arh. Emanuel Birtea, arh. Andrei Angelescu) l-a definit sub auspiciile unui albastru intens, utilizat parietal și în cazul mobilierului. O draperie generos teatrală în aceeași nuanță separă zona de restaurant de cea de wine shop de la intrare, pe ale cărui rafturi până la tavan se concentrează o selecție de vinuri craft – producții mici, crame care respectă natura și ritmurile ei – în special din Europa Centrală și de Vest.

Simbol al locului devine statuia reprezentând o siluetă feminină cu ciorchini de struguri, operă a sculptorului Livio Benedetti, care tronează pe masa lungă a degustărilor de vin. Inspirându-se din filosofia și atmosfera nesofisticată a restaurantelor de fine dining daneze, la Vié se pune accent pe descoperire, de aceea wine pairing-ul cu felurile de mâncare nu este de ocolit, după cum am aflat de la Andreea Barroca, care împreună cu soțul ei deține grupul Tamara: „am imaginat o listă care combină referințe craft accesibile pentru palatul nefamiliarizat – «arhetipuri» de regiuni și struguri iconici precum Pinot Noir și Chardonnay în Bourgogne, Chenin în Loire, Syrah în Côtes du Rhône, Nebbiolo în Lombardia, Lambrusco în Emilia Romagna etc. cu vinuri mai rare, complexe, somptuoase, utilizând intensiv tehnici de skin contact pentru amatorii de vin mai experimentați. De asemenea, nu uităm să completăm oferta noastră cu o varietate de referințe de șampanie, un produs îndrăgit și consumat pe larg de practic orice audiență.”

8_GCC5678

Meniul conceput de chef Radu Iliescu combină savorile anotimpurilor, cu tradițiile românești și asocierile inedite, cum ar fi combinația dintre „păstrăv afumat și slănină de mangalița, la care prazul gătit lent aduce prospețime și textură”. Fiind sezonier, meniul, care se așază bine în vesela creată grație colaborării cu Poemi, se va schimba de câteva ori pe an, însă constanta va fi experimentarea: „gătim produsele în integralitate, iar pentru a crea varietate și contraste cu același produs, nu ezităm să mixăm bucăți diferite și feluri de gătire diferite (prăjit, copt, murat etc.). În sfârșit, nu ne este frică să folosim legume în deserturi cu rezultat delicios și surprinzător. De exemplu, unul dintre deserturile actuale este un mousse de păstârnac cu caramel din borș și garniță de mere.”

La Vié ingredientele sunt aproape în exclusivitate locale, colaborările făcându-se cu vecinii – Ferma Gruiu, pentru carne, brutăria Grain Trip, mici producători de legume reuniți pe platforma Verde ori ferma Grădina Corbilor. În curând se vor putea comanda și acasă vinurile de la Vié, însă pentru experiența completă e indicată o descindere pe Nerva Traian 27-33.

4_GCC5671
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0