fbpx

Vila Noël – o casă franceză la Bucureşti, dedicată cercetării în Ştiinţe Sociale în Europa Centrală şi de Est

Proiectul care a câştigat prestigiosul premiu Louis D al Academiei Franceze, în valoare de 750.000 de euro, va transforma Vila Noël, fost sediu al Serviciului de cooperare al Ambasadei Franţei în România, într-un spaţiu de excelenţă pentru studiul ştiinţelor sociale francofone: Centrul Regional FRancofon de Studii Avansate în Ştiinţe Sociale (CeReFREA). Iniţiatorii acestui proiect de mare amploare sunt Universitatea din Bucureşti, Institutul Francez din România, New Europe College Bucureşti şi Noua Universitate Bulgară. Imobilul e situat pe str. Emile Zola nr.6 (Piaţa Dorobanţi).

Vila Noël – o casă franceză la Bucureşti, dedicată cercetării în Ştiinţe Sociale în Europa Centrală şi de Est

Ambasadorul Franţei în România, Philippe Gustin, va preda cheile imobilului rectorului Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, în ziua de 18 octombrie, de la ora 11, în prezenţa Ministrei Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Cu ocazia acestei ceremonii va fi ratificat şi Acordul de echivalare între guvernele francez şi român pentru recunoaşterea diplomelor şi perioadelor de studii în învăţământul superior.

« În paralel cu noul liceu francez, CeReFREA reprezintă un instrument eficient pentru perenizarea francofoniei, care va asigura pentru mai mulţi ani înflorirea gândirii francofone în ştiinţele umaniste şi sociale în toată Europa centrală şi orientală», a declarat dl. Stanislas Pierret, Consilier de cooperare, Director al Institutului Francez din România.

Misiunea CeReFREA este aceea de a dezvolta programe autonome de cercetare, de a pune un spaţiu la dispoziţia cercetătorilor, doctoranzilor şi post-doctoranzilor din domeniu şi de a anima reţeaua de ştiinţe social-umane prin organizarea de conferinţe, evenimente ştiinţifice, seminarii şi programe de cercetare.

Actorii instituţionali implicaţi în crearea şi activităţile centrului CeReFREA sunt Universitatea din Bucureşti (UB), prin intermediul Facultăţii de Ştiinţe Politice (FSP), Noii Şcoli doctorale francofone în ştiinţe sociale (EDSS), Colegiului Juridic Franco-Român, Facultăţii de Drept (CJFR) şi Catedrei Senghor ; New Europe College (NEC), Institutul de Studii Avansate în Ştiinţe Sociale şi Noua Universitate Bulgară prin Departamentul de Ştiinţe Politice, Sofia (SPNUB).

Vila Noël beneficiază de o suprafaţă utilă de aproximativ 800m2, înzestrată cu săli pentru conferinţe şi seminarii (cu o capacitate de 15, 30, sau 100 persoane), o bibliotecă şi birouri individuale. Clădirea permite şi amenajarea unor camere pentru 5 – 8 rezidenţi cât şi a unei cafenele.

România deţine un rol strategic în promovarea limbii franceze, ca limbă de studiu şi de inserţie profesională. Peste 1,8 milioane de elevi şi studenţi studiază limba franceză sau urmează studii în această limbă în România, iar Franţa este prima destinaţie a studenţilor români, cu mai mult de 4.000 de înscrişi în universităţile franceze la licenţă, master şi doctorat. În domeniul ştiinţelor umane şi sociale, tradiţia francofonă este puternică şi vizibilă mai ales prin cele câteva sute de studenţi care urmează în fiecare an programele francofone de drept, ştiinţe politice, sociologie, filologie, comunicare şi alte discipline..

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0