fbpx

Vila Nura, apariție subtilă pe Valea Doftanei

ARHITECTURĂ ȘI AMENAJARE DE INTERIOR: Yellow Office TEXT: Manuela Zipiși FOTO: courtesy of Yellow Office, Nura

Subtilă, elegantă, misterioasă. Vila Nura, recentul proiect al echipei de arhitecți de la Yellow Office, ne face să visăm la viitoarele vacanțe pe Valea Doftanei, printr-o arhitectură care reinterpretează subtil elemente vernaculare, jucându-se echilibrat cu registrele esențiale: deschis/închis, sobru/cald.

Deconectarea de la ritmul cotidian, chiar și pentru câteva zile, nu ar trebui să ocolească natura. Iar Vila Nura, noua casă de vacanță proiectată și amenajată de către echipa Yellow Office îmbie la frumoasă evadare pe Valea Doftanei, în apropierea apei unui lac. După cum chiar arhitecții mărturisesc, Vila Nura și-a propus de la început să transmită echilibru și subtilitate, calități care au fost transpuse în limbaj arhitectural prin relația cu mediul natural înconjurător, prin volumetrie și prin texturi.

Volumul casei își întinde structura, preluând trăsăturile sitului: pe partea cu acces către lac, camerele sunt deschise către peisaj prin terase acoperite ce asigură subtila legătură interior-exterior. Aici mai apar masa în aer liber a zilelor călduroase, mobilierul relaxării, și chiar oaze definite de arbuști – preludiu al cutreierării prin grădină. Relația se modifică pe latura dinspre drumul de acces, aici spațiul de trecere între cele două tărâmuri fiind concretizat într-un portic – o reprezentare a prispei specifice arhitecturii vernaculare din zonă. Porticul devine și un gardian al intimității, el nepermițând pătrunderea vizuală de partea cealaltă a volumului.

ext11M

După această privire generală asupra volumetriei, ne îndreptăm atenția către materialitate, constatând registrul unei sobrietăți aproape spartane, al cărei rafinament poate fi observat, ne dezvăluie arhitecții, dacă privim cu atenție detaliile: „suprafața brută a betonului folosit la pardoselile din exterior este temperată de căldura lemnului folosit la placarea pereților și a plafoanelor”. Aspectul monolitic al casei nu face decât să suscite curiozitatea legată de lumea sa interioară.

ext21O

La interior, sobrietatea materialelor este îmblânzită treptat grație alegerii unor texturi compoziționale calde și primitoare. Livingul și a sa deschidere vitrată generoasă către exterior întâmpină cu o atmosferă relaxantă conturată la întâlnirea dintre căldura lemnului (pardoseală, mobilier) și accentele cromatice neutre ale textilelor și obiectelor decorative. Iluminatul se etalează într-un joc al elementelor plafonului sau în ipostaza unor aplice. Subtile siluete metalice (biblioteca, măsuțele de cafea) își fac apariția, punctând aerul modern al ansamblului. Robustă și lungă, masa de dining este în același timp o invitație și o promisiune a viitoarelor adunări conviviale. Din living se zărește și bucătăria, al cărei mobilier reia cromatic liniile generale ale zonei de dining și de relaxare.

dining2F

Un pas (sau câțiva) mai departe, zona de noapte intensifică senzația primitoare a livingului prin materialele alese, „calde și moi”, care conturează un ambient confortabil. Numai elementele esențiale își găsesc locul aici, patul fiind lăsat să aibă o poziție „regească” în context. Vila Nura este tărâmul unei subtile conectări cu natura, care, prin alăturarea unor elemente care o evocă (cum ar fi lemnul) și a altora care o ancorează într-un regim contemporan, devine exemplul unei arhitecturi de vacanță cu linii elegante și subtile.

dormitor2H
E1.02

 

PROIECT: Vila Nura; AMPLASAMENT: Tișița (Valea Doftanei), Str. Lacului 771, Prahova; SUPRAFAȚA TERENULUI: 1.800 mp; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 300 mp;ARHITECTURĂ & AMENAJARE DE INTERIOR: Yellow Office; ECHIPA: arh. Vladimir Mîndru, arh. Ana-Irina Lupu, arh. Rareș Fotău-Cojocaru; STRUCTURA: Plan Design; FINALIZAT: 2022

 

Articol publicat în igloo #211 / Kéré Architecture / Decembrie 2022 – Ianuarie 2023

 

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0