O casă din viitor. Vila Sophia, Praga

Situată într-o zonă deluroasă din apropiere de Praga, şi oferind o privelişte spectaculoasă asupra oraşului, această locuinţă proiectată de biroul ceh COLL COLL are tot ce îi trebuie pentru a constitui centrul universului familiei unui tânăr informatician, cu funcţiuni gândite pentru confort, dar şi pentru lucrul de acasă. Mai mult, casa integrează o serie de tehnologii sustenabile într-un sistem autonom, ce funcţionează pe baza inteligenţei artificiale.

Terenul în pantă permite locuinţei să se deschidă către sud, oferind trei perspective diferite asupra vecinătăţilor: de pe terasă poate fi admirată grădina, din dormitor – dealurile din jur şi din birou – panorama oraşului. Clădirea are un acoperiş verde, ce contribuie la echilibrarea consumului de energie, dar joacă şi un important rol estetic, cu plante ce înfloresc în perioade diferite ale anului, oferind un spectacol de culoare diferit în funcţie de anotimp.

Cele două intrări de pe faţada de nord – una conducând spre zona de living, iar cealaltă, spre spaţiile de lucru – sunt destinate mai degrabă vizitatorilor, accesul proprietarilor având loc prin garaj, care joacă şi rolul de hol de intrare.  Inspirându-se din vilele lui Andrea Palladio, arhitecţii au împărţit clădirea în nouă secţiuni, dispuse în forma unei spirale ce urcă din spaţiul de living de la parter până în zona cea mai publică a casei – cea de lucru.

 

Zona de living este accesată din grădină şi conectată cu un hol central care constituie nucleul de circulaţie al casei. Scările ce asigură un acces gradual către celelalte părţi ale clădirii nu au balustrade, absenţa acestui obstacol vizual subliniind ideea de unitate.

Specialiştii de la Universitatea Tehnică din Praga au contribuit la alegerea materialelor pentru construcţie,  în spiritul sustenabilităţii şi durabilităţii, diferitele materiale fiind suspuse unor teste de rezistenţă, elasticitate şi stabilitate chimică. Volumul monolitic al construcţiei a fost gândit în aşa fel încât ferestrele să se potrivească perfect în cadrul faţadei articulate ce înconjoară casa, făcând legătura între punctele situate la diferite niveluri.

Locuinţa este complet autonomă graţie platformei de integrare în sistem sysloop® dotată cu inteligenţă artificială, creată de EMPYREUM Information Technologies.

 

De exemplu, sistemul poate controla luminile artificiale în spectru RGBW şi poate elimina culoarea albastru, pentru o mai bună odihnă. Uşile se deschid şi închid singure, pe bază de magneţi liniari, şi ajută la ventilarea interiorului. Casa conţine şi o spaţiu pentru „concerte”, ce poate acompania performanţele proprietarilor, poate pune muzică sau chiar genera compoziţii proprii graţie inteligenţei artificiale. În bucătărie, cuptorul poate fi folosit pentru a genera un plus de căldură, atunci când este necesar. Cu toate acestea, casa nu impune folosirea niciuneia dintre aceste funcţii ci, pur şi simplu vine în întâmpinarea unor nevoi şi oferă soluţii, ca rezultat al evaluării condiţiilor de mediu.

PROIECT: COLL COLL, arh. Daria Chertkova, arh. Jana Zatlukajová, arh. Krištof Hanzlík, arh. Libor Mládek, arh. Lucie Roubalová, arh. Ĺudmila Koskan, arh. Marie Davidová, arh. Michaela Dlouhá, arh. Martin Gaberle, arh. Michal Krejčík, arh. Markéta Součková, arh. Ondřej Punda, arh. Šimon Kos, arh. Veronika Brůhová, arh. Vojtěch Slabý; FINALIZAT: 2018