Villas – Spaţiu interior permeabil

LPP_SM2020_Villas_03

Proiectele LPPA – Ledroit Pierret Polet architectes au o spaţialitate distinctă, un mod personal de a articula relaţii între componente, plinuri şi goluri şi planşee şi supante. Locuinţa de pe bulevardul Villas din Saint Gilles este un astfel de exemplu – un proiect în care echipa de arhitecți urmăreşte conectarea spaţiului casei în diferite declinaţii.

Elementele intervenţiei arhitecturale operează în secţiunea caracteristică prin extragerea materiei casei în favoarea luminii, reconsideră compartimentările pentru conectarea încăperilor şi permeabilizează spaţiului interior. Transformarea casei creează o respiraţie nouă, un suflu contemporan în interior şi reconectează spaţiul de dinăuntru cu grădina. Astfel, demersul urmăreşte atât îmbunătățirea contactului camerelor una cu cealaltă, cât și cu grădina.

 

Corpul casei existente, edificată în 1938, este unul de câmp în aliniamentul bulevardului, un volum prins între două calcane ce mediază longitudinal o diferenţă de nivel având artera de circulaţie şi accesul principal la o cotă superioară şi grădina la nivelul de mai jos, decalat cu cca. 5 m.

Prin intervenţia făcută, grădina de iarnă, cu înălțime dublă, conectează camerele casei cu grădina de mai jos. Parterul și primul etaj sunt degajate de compartimentări interioare pentru a fluidiza spaţiul iar deschiderile conectează bucătăria, sala de mese, camera de zi și spațiile pentru birouri.

Toate aceste locuri sunt articulate de goluri și ferestre angajate de tip bovindou, cu forme rotunjite. Forme care interacționează cu ferestrele semicirculare existente. Proiectul reutilizează aceste forme şi în plan faţă de prezenţa lor în casa inițială doar în elevaţii. Un nou limbaj autonom, în trei dimensiuni, este generat de formele existente.

Culorile și aspectul materialelor au făcut obiectul unei cercetări minuțioase adaugă autorii proiectului. Ca într-un exerciţiu al urmelor, memoriei şi desenelor iniţiale ale texturii casei, plăcile originale ceramice sunt păstrate acolo unde a fost posibil și sunt completate de noi modele, tocmai pentru a evidenția piesele existente.

 

Parapetele supantei care stă în golul pe dublă înălţime este dematerializat şi redus, esenţial, la o suprafaţă de lucru care deschide privirea spre grădină. O frumuseţe corbusiană revizitează această tipologie spaţială şi aduce aici reguli de unificare a vederilor, permeabilizare a spațiului şi hapticitate a texturilor. Secvenţe de trecere, urcare şi răgaz pentru citit îmbogăţesc scenariile de utilizare ale casei, care sunt oferite generos de noua intervenţie. Goluri, curbe, caroiaje ceramice, culori devin note orchestrate armonios în compoziţia arhitecturală.

***

Proiect: Villas; Program: locuinţă unifamilială; Tipul intervenției arhitecturale: transformarea unei case de patrimoniu, construită în 1938; Regim de înălţime: S+P+3; Adresa: Avenue des Villas, Saint-Gilles, Belgia; Client: Sarah Blau et Otto Agustsson; Arhitectură: Ledroit Pierret Polet Architectes; Structură: TAAC ingénierie; Consultanţă Energetică: Energ-Ir

Proiect prezentat în igloo 195_Arhitectură Regională

igloo_195-shop