Visul unei nopţi de iarnă: librăria Dujiangyan Zhongshuge

成都都江堰钟书阁 00071

În caz că v-ați întrebat vreodată cum ar putea arăta biblioteca mănăstirii din Numele trandafirului combinată cu biblioteca secretă din seria Cimitirul cărților uitate, ar trebui să călătoriți până la Chengdu, Sichuan, în China, și să deschideți ușa recent inauguratei librării Dujiangyan Zhongshuge. Echipa X+Living a pus în operă aici o librărie-pădure labirintică, ce pare desprinsă din visul celui mai avid cititor. Nenumărate cărți și-au găsit loc pe rafturile în formă de litera C, iar în zona centrală dedicată literaturii a fost utilizată oglinda la nivelul plafonului pentru a crea iluzia optică a unei librării care se propagă la infinit. Din punctul în care mâna vizitatorului nu se mai poate întinde pentru a alege o carte, a fost utilizată soluția unui tapet livresc, care dă senzația rafturilor pline până în plafon.

成都都江堰钟书阁 00015

Dar dincolo de acest peisaj fantastico-livresc din care nu lipsesc treptele și balcoanele și de dubla oglindire, a cărților și cititorilor, atât în plafon, cât și în pardoseala placată cu gresie neagră, și mai interesant este că designul s-a inspirat din peisajul specific Dujiangyan-ului și al său bogat sistem de irigații. Astfel, ceața, meandrele și apa reliefului local convertesc, sub puterea imaginației, cărțile din rafturi în bărcuțe plutitoare. Din loc în loc, insule pline de cărți îl îndeamnă pe trecător să aleagă un volum și să urce până la primul arc-supantă de popas unde îl așteaptă mese și scaune.

În secțiunea dedicată copiilor, bambusul verde a fost modelat în rafturi pentru cărți, din peisaj nelipsind nici simpaticul urs panda, simbol al Sichuan-ului. Din tot acest oraș-livresc nu lipsește nici spațiul de cafenea, iar senzația generală este, după cum și-a propus și mărturisește echipa, cea a unei „destinații perfecte pentru suflet unde coexistă armonios traiul ideal și ecologia naturală”.

成都都江堰钟书阁 00001

 Proiect: Librăria Dujiangyan Zhongshuge; Amenajare de interior: X+Living; Amplasament: Chengdu, Sichuan, China; Suprafaţa: 973 mp; Finalizat: 2020

Proiect prezentat în igloo 199_Art Deco
dec 2020 – ian 2021

igloo_199-shop