fbpx

Vitalitatea unui duplicat. O demonstrație Lacaton & Vassal

ARHITECTURĂ: Lacaton & Vassal TEXT: Iuliana Dumitru FOTO: Philippe Rouault

Dacă vorbim în arhitectură despre bucuria de a lucra cu „obiecte găsite” – deci cu orice –, de a salva ceea ce există, în loc de a demola și construi de la capăt, despre generozitate, modestie, imperfecțiune, dar și despre eliberarea de vanitatea auctorială, atunci cel mai probabil vorbim despre Anne Lacaton și Jean-Philippe Vassal. Proiectele lor așteaptă să fie nu fotografiate din unghiuri seducătoare, ci ocupate și animate de prezența oamenilor, singurii care pot întregi și confirma, de fapt, gestul arhitectural al specialistului.

Pentru a vedea mai clar filosofia Lacaton & Vassal la lucru, revizităm un proiect emblematic, inaugurat în urmă cu 10 ani: conversia unui vechi depozit portuar din Dunkerque, în extremitatea nordică a Franței, pentru a găzdui Fondul Regional de Artă Contemporană (FRAC), instituție dedicată conservării, arhivării și valorificării colecțiilor de artă contemporană aparținând regiunii. Mai mult decât atât însă, e vorba de un spațiu viu, dinamic, deschis publicului prin expoziții, concerte, târguri și alte tipuri de evenimente.

Arhitecții au văzut în această hală dezafectată „un obiect singular și simbolic”, cu un uriaș potențial de utilizare, mai ales datorită volumului său interior amplu, scăldat în lumină, parcă nesupus niciunei condiționări. Așa încât conceptul propus a urmărit două deziderate simple: păstrarea halei în întregime și transformarea acestui loc într-un catalizator cultural-urban al întregii zone. Cum anume? În mod inedit (și printr-o atentă citire a sitului și a personalității lui): prin „duplicarea” halei existente, căreia i se atașează deci o clădire-dublură, lipită firesc pe latura care dă spre mare. Noua construcție se juxtapune delicat, cu justă măsură – nici nu concurează cu clădirea veche, nici nu se pierde în peisaj. E reflexia unei identități deja bine conturate.
Dacă hala inițială se definește totuși printr-o anume masivitate sau soliditate, replica ei, deși purtând aceleași dimensiuni, e translucidă, parcă imponderabilă, asemenea unei gigantice sere industriale transparente. Efectul se datorează anvelopantei ușoare și bioclimatice din sticlă, în interiorul căreia o structură prefabricată și eficientă creează platforme libere, flexibile, cu cât mai puține constrângeri, pentru a răspunde astfel nevoilor tuturor programelor din cadrul FRAC. În acest corp nou se concentrează majoritatea activităților instituției, în timp ce hala veche a rămas un spațiu complet disponibil, ce funcționează atât împreună cu FRAC, în prelungirea sa, cât și de sine stătător, pentru alte inițiative publice care atrag vizitatori și energizează zona. Relația lor e modulară. De altfel, cele două structuri comunică și printr-o pasarelă – o „stradă” acoperită ce pătrunde în hala veche și în fațada interioară a clădirii noi.

Ca și în cazul altor proiecte Lacaton & Vassal, în care sustenabilitatea e o dimensiune absolut implicită și manifestată pe mai multe straturi, arhitectura ansamblului FRAC presupune, pentru o funcționare optimă, întreținere și intervenții minime, locale. Mai trebuie amintit și că întregul proces de optimizare a dus la reducerea costurilor, ceea ce a permis o mai bună organizare cu totul a activității centrului – de la personal, spații, dotări și colecțiile propriu-zise până la evenimente și nevoile vizitatorilor. FRAC – și odată cu el zona portuară din Dunkerque – a devenit, în peste 10 ani de existență, un punct vibrant nu doar pe harta cultural-artistică regională, ci și în peisajul internațional.

PROIECT: Fondul Regional de Artă Contemporană (FRAC); AMPLASAMENT: Dunkerque, Franța; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 11 129 mp (noua clădire: 9157 mp; vechea hală: 1972 mp); ARHITECTURĂ: Anne Lacaton & Jean Philippe Vassal; ECHIPA: Florian de Pous, Camille Gravellier, Yuko Ohashi; STRUCTURĂ: Secotrap; STRUCTURĂ METALICĂ: CESMA; FINALIZAT: 2013

 

Articol publicat în igloo #218 / Materiale experimentale / februarie-martie 2024

 

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0